RECEPTY

mäso (298)
ryby a more (23)
bezmäsité (245)
šaláty a nátierky (92)
polievky (67)
omáčky a marinády (9)
sladké pečenie (358)
slané ňamky (43)
chlieb-pečivo (29)
zaváraniny (26)
nápoje (41)
ochucovadlá (14)




Partneri (abc...)



Slivkové gule s tradičným zemiakovým cestom

autor: hucko (kuchtík)      body: 9      zobrazenia 32246      podpora 20.6.2016
Slivkové gule s tradičným zemiakovým cestom
Pozrite si všetky recepty užívateľa hucko (kuchtík)

Len vyskúšané veci, žiadne BLUDY (a OBLUDY).
Pridajte sa k šéfkuchárom aj na Facebooku.
Uvidíte recepty  BEZ REKLÁM  medzi prvými.

Recept

Každý, kto má starú mamu, alebo babku určite pozná slivkové gule :-)

Zloženie:
1 kg zemiakov
750g polohrubej múky
1 čl soli
2 PL kryšt cukru
slivky (čerstvé, mrazené, alebo sterilizované)

Posýpka 1:
1 PL masla,
4-5 PL strúhanky
2 PL kryštálového cukru

Posýpka 2:
4-5 PL mletého maku
2-3 PL krytálového cukru
100 g masla (rozpusteného

Postup:
Zemiaky uvaríme v šupke, necháme vychladnúť, očistíme, nastrúhame najemno, pridáme múku, soľ a cukor a vypracujeme cesto.

Pomúčime podklad (kuchynskú linku, stôl, ...) rozdelíme na 2 bochníky a vyvaľkáme na cca 4-5 mm. Vyrežeme štvorčeky o rozmeroch cca 10*10 cm (ak máme menšie slivky, tak môže byť aj menšie) a do týchto štvorčekov zabalíme polku (alebo štvrťku) slivky. Ak nie sú dosť sladké, môžeme pridať trošku cukru predtým, ako zabalíme. Hotové gule ešte pomúčime a čo vieme, že nezjeme, tak v jednej vrstve (na tanieri) dáme zamraziť a keď zamrznú, dáme do sáčku a vydržia v mrazničke v pohotovosti aj pol roka. Hádžeme do vriacej vody rovno z mrazničky - nerozmrazujeme vopred.

Gule, ktoré sa chystáme zjesť nahádžeme do vriacej vody a varíme pokiaľ nevyplávajú na povrch. Keď vyplávajú, varíme ešte minutku a povyberáme.

Posýpku si dáme podľa vlastnej chute. Buď strúhankovú (na masle opražiť strúhanku a na konci pridať cukor a posypať), alebo makovou (mletý mak pomiešať s cukrom, nasypať na gule a poliať roztopeným maslom).

Dobrú chuť.

Vytlačiť recept




Zimný festival jedla 2017
Podporme lokálnu gastronómiu a slovenský gastro-turizmus
celý článok...
Školy varenia v roku 2017
Marcel Ihnačák, Gabo Kocák, Igor Čehy, Jozefína Zaukolcová, Tomáš Sika, Braňo Križan, .... a mnohí iní
celý článok...
ZÁKLADNÁ tabuľka na riedenie chilli v pokrmoch na dosiahnutie želanej pálivosti (hrejivosti)
Viete si nastaviť pokrm, aby jeho pálivosť bola prínosom a nie dôvodom PN-ky ? Pomôžem Vám...
celý článok...
Sója - exkurzia v továrni
Boli moje predsudnky opodstatnené, alebo som sa ochudobnil o ďaľšiu dobrotu ?
celý článok...
Ako rýchlo obaliť šampiňóny alebo karfiol v trojobale?
Trik, ktorý je vhodný pre každého, čo potrebuje rýchlo obaliť malé kúsky zeleniny.
celý článok...