Pečené šišky
Pečené šišky - fašiangy končia, vyskúšajte tieto šišky, ktoré netreba vyprážať na oleji
Ingrediencie
- 150 ml mlieko
- 2 ČL kryšt. cukor
- 15 g čerstvé droždie
- 210 g hladká múka
- 100 g celozrnná múka alebo polohrubá
- 1 kopcovitá PL práškový cukor
- 2 Čl citrón šťava
- 2 PL rum
- 50 g maslo - rozpustené
- 1 ks vajce
- na potretie:
- 20 g masla
- 1 PL rumu
- 1 ČL prášk. cukru
- džem podľa chuti
Inštrukcie
-
Mlieko si zohrejeme, aby bolo teplé, pridáme cukor, rozmrvíme droždie, zamiešame a necháme vykvasiť.
-
Medzitým si do misy navážime múky, pridáme cukor, citrónovú šťavu, rum, vajce a maslo. Nalejeme kvások a pomiešame varechou, aby sa zmes spojila. Následne necháme vymiesiť robotom do úplne hladkého cesta, alebo to všetko dáme do pekárničky - program na prípravu kysnutého cesta. Ak cesto nerobíme v pekárničke, dáme si ho na podložku a ešte trochu spracujeme rukami. Cesto trochu pomúčime a dáme do nádoby. Prikryjeme a necháme 60 min nakysnúť.
-
Vykysnuté cesto dáme na pomúčený lopár a jemne vyvaľkáme na cca 1.5 centimetra. Pohárom, alebo väčším vykrajovátkom vykrajujeme šišky, ktoré preložíme na plech s pečiacim papierom. Nechávame malé rozostupy. Prikryjeme utierkou a necháme ešte 15 min podkysnúť.
-
Zapneme si rúru na cca 170 stupňov.
-
Keď sú už šišky podkysnuté, do stredu každej prstom zatlačíme a urobíme jamku. Dáme piecť na 14-15 min, pokým nezhnednú.
-
Pripravíme si polevu: zmiešame rozpustené maslo, rum, cukor a hneď po upečení tým šišky celé potrieme. Keď vychladnú, navrch dáme kôpku hustého džemu.