Pečené šišky
Pečené šišky - fašiangy končia, vyskúšajte tieto šišky, ktoré netreba vyprážať na oleji
Ingrediencie
  • 150 ml mlieko
  • 2 ČL kryšt. cukor
  • 15 g čerstvé droždie
  • 210 g hladká múka
  • 100 g celozrnná múka alebo polohrubá
  • 1 kopcovitá PL práškový cukor
  • 2 Čl citrón šťava
  • 2 PL rum
  • 50 g maslo - rozpustené
  • 1 ks vajce
  • na potretie:
  • 20 g masla
  • 1 PL rumu
  • 1 ČL prášk. cukru
  • džem podľa chuti
Inštrukcie
  1. Mlieko si zohrejeme, aby bolo teplé, pridáme cukor, rozmrvíme droždie, zamiešame a necháme vykvasiť.
  2. Medzitým si do misy navážime múky, pridáme cukor, citrónovú šťavu, rum, vajce a maslo. Nalejeme kvások a pomiešame varechou, aby sa zmes spojila. Následne necháme vymiesiť robotom do úplne hladkého cesta, alebo to všetko dáme do pekárničky - program na prípravu kysnutého cesta. Ak cesto nerobíme v pekárničke, dáme si ho na podložku a ešte trochu spracujeme rukami. Cesto trochu pomúčime a dáme do nádoby. Prikryjeme a necháme 60 min nakysnúť.
  3. Vykysnuté cesto dáme na pomúčený lopár a jemne vyvaľkáme na cca 1.5 centimetra. Pohárom, alebo väčším vykrajovátkom vykrajujeme šišky, ktoré preložíme na plech s pečiacim papierom. Nechávame malé rozostupy. Prikryjeme utierkou a necháme ešte 15 min podkysnúť.
  4. Zapneme si rúru na cca 170 stupňov.
  5. Keď sú už šišky podkysnuté, do stredu každej prstom zatlačíme a urobíme jamku. Dáme piecť na 14-15 min, pokým nezhnednú.
  6. Pripravíme si polevu: zmiešame rozpustené maslo, rum, cukor a hneď po upečení tým šišky celé potrieme. Keď vychladnú, navrch dáme kôpku hustého džemu.