Chilli jam
Chilli džem Neskutočne dobré na mäsko, cestoviny, pizzu, alebo len tak studená omáčka k čipsom. 1 kg paprika červená (hmotnosť po očistení)0,5 kg jahody0,5 kg cukru (ale môže byť aj menej)0,5 dl šťava z grepu (konzervuje)2 ks HABANERO štandardnej veľkosti Jahody...
Bylinkové maslo na ryby
Bylinkové maslo Nie je to také ťažké. Recept na bylinkové maslo je jednoduchý 250 g maslanastrúhaná kôra z dvoch biocitrónovza hrsť kôpru (najemno nasekať)1 čl citrónovej šťavyštipka soli najprv necháme v rúre pri teplote 50-60 stupňov rozpustiť maslo - stačí do...
Farebný čučoriedkový cukor
Farebný čučoriedkový cukor Poprášte farebným cukrom Vaše hotové koláčiky. 15 g čerstvých čučoriedok (1 PL)200 g kryštálový cukor Možno máte doma taký ten mixér, kde sú v spodnej nádobe dva nože, ktoré rozmixujú všetko, čo dáte do nádoby. Tak tento budete potrebovať....
Bylinkové maslo (s medvedím cesnakom)
Medvedí cesnak sa dá uskladniť viacerými spôsobmi, toto je jeden z nich. 1 obyčajné 82%-tné maslo riadna hrsť umytého osušeného a nasekaného medvedieho cesnaku. (250g, žiadna Rama, Perla, Veto a ani iné chemicky upravené oleje) Medvedí cesnak si umyjeme a papierovými...
Vinegrette
Vinegrette Ide o olejovo-octový nálev francúzskeho pôvodu (ktorý sa používa ako dresing na listové šaláty, ale používam ho aj na surovú strúhanú zeleninu - mrkvu alebo celer alebo na varené strukoviny nastudeno s cibuľkou, výborný je s avokádom a dokonca mi chutí aj...
Pesto z medvedieho cesnaku
Pesto z medvedieho cesnaku Funkčné jedlo. Dve muchy jednou ranou (a možno aj viacej). Zasýti, je vynikajúce a detoxikuje organizmus, upravuje trávenie. medvedí cesnak80 g kešu oriešky (alebo iné nesolené)1 dl olivového olejahrsť strúhaného parmezánusoľ Bylinu umyjeme...
Domáca feferónová nátierka
Domáca feferónová nátierka Papriková nátierka a vajíčkový chlieb. Jedna z radostí života. 1 kg cesnak1 kg petržlen1 kg červených feferónov40 dkg soli (môže byť aj trochu menej)1 ks červená kápia Všetko očistiť a zomlieť na mäsovom mlynčeku (najmenšie sitko), pridáme...
Garam masala
Garam masala Veľmi aromatická indická zmes, používaná hlavne pri grilovaní a pečení. 20 g rímskej rasce20 g celého čierneho korenia20 g celej škorice5 g koriandrových semien15 g hnedého kardamónu10 g klinčekov1 muškátový oriešok (nastrúhať - nepražiť)10 g sušeného...
Arabská cesnaková pasta
Arabská cesnaková pasta Cesnaková majonéza - cesnakový deep. Ničím nenapodobiteľná pasta - ideálna k pečenému mäsu. 2 celé hlávky cesnaku (ak sú menšie, môžu byť kľudne aj 3)zhruba 1 (5 dl olivového oleja)1-2 čl citrónovej šťavy (podľa chuti) Cesnak, očistíme,...
Zmes korenia na prípravu baranieho mäsa
Zmes korenia na prípravu baranieho mäsa 10 g majorán5 g čierne mleté korenie5 g ďumbier mletý5 g rasca mletá5 g muškátový kvet (mletý) Vysušené korenie sa zomelie, podľa potreby sa preoseje a uloží sa do vhodných nádob. Zmes sa používa na prípravu pokrmov z prednej...
Zmes korenia na prípravu cestovín
Zmes korenia na prípravu cestovín 10 g biele korenie mleté5 g tymian mletý5 g oregano10 g rozmarín10 g šalvia10 g bazalka Jednotlivé druhy korenia sa zomelú alebo roztlčú na prášok, podľa potreby sa preosejú a uložia sa do dobre uzatvárateľnej a tesniacej nádoby. Zmes...
Zmes korenia na prípravu pokrmov z hydiny
Zmes korenia na prípravu pokrmov z hydiny 10 g čierne mleté korenie5 g nové korenie5 g ďumbier5 g muškátový oriešok strúhaný5 g tymian mletý5 g paprika mletá Všetky uvedené druhy najemno zomletého korenia, muškátový oriešok sa strúha, sa zmiešajú a preosejú.Pripravená...