5 from 2 votes
Pomaly pečené bravčové pliecko
Mám rada tento spôsob pečenia, mäso je veľmi chutné, zostane vo vnútri krásne šťavnaté, kým na povrchu má príjemne chrumkavú dobre vypečenú kôrčičku.
Ingrediencie
  • 1200 gramov bravčového pliecka
  • 3 lyžice domácej bravčovej masti
  • 100 ml studenej vody
  • 10 strúčikov cesnaku
  • celá rasca podľa chuti
  • soľ podľa chuti
Inštrukcie
  1. Bravčové pliecko vcelku umyjeme, osušíme, ostrým dlhým nožom s úzkou čepeľou mäso na viacerých miestach od povrchu do hĺbky smerom do vnútra napichneme a prešpikujeme celými strúčikmi cesnaku.
  2. Potom mäso výdatne z každej strany osolíme, preložíme do pekáča, povrch posypeme celým kmínom, pridáme asi 3 lyžice domácej bravčovej masti, podlejeme asi 100 ml studenej vody a prikryjeme na tesno alobalom.
  3. Pekáč s mäsom vložíme do rúry vyhriatej na 120 stupňov C a pečieme do mäkka celých 5 hodín.
  4. Počas pečenia už nepodlievame, neprelievame výpekom, v pekáči bude dosť masti a chutnej vypečenej šťavy, ktorá sa postupne uvoľní pomalým pečením zo samotného pliecka, mäsko netreba otáčať. Po tejto dobe odstránime alobal, zvýšime teplotu rúry na 200 stupňov C a dopečieme, kým sa na povrchu mäsa vytvorí pekná červeno - hnedá a do chrumkava vypečená kôrčička - asi za 25 až 30 minút.
  5. Upečené bravčové pliecko vyberieme na dosku, prikryjeme alobalom, necháme asi 30 minút odpočívať, aby sa vo vnútri ustálili všetky šťavy, potom pokrájame na plátky asi 0,5 cm silné.
Poznámky k receptu

Servírujeme horúce, obyčajne s dusenou sladko - kyslou kapustou a s domácou varenou knedľou, ale výborne chutí aj s pečenými jablkami a so zemiakmi pečenými na masti. Veľmi dobre chutí aj na studeno s čerstvo upečeným domácim chlebom s nakladanými domácimi sladko - kyslými pikantnými uhorkami, s domácou čalamádou alebo s rôznou čerstvou sezónnou zeleninou. Masť s vypečenou šťavou šťavou z pekáča zlejeme do pohárov a ked vychladne a stuhne, natierame na domáci chlebík, doplníme pokrájanou cibuľou, je veľmi chutná a vhodná na olovrant s horúcim čajom.