Pomaly pečené bravčové pliecko
Mám rada tento spôsob pečenia, mäso je veľmi chutné, zostane vo vnútri krásne šťavnaté, kým na povrchu má príjemne chrumkavú dobre vypečenú kôrčičku.
Ingrediencie
- 1200 gramov bravčového pliecka
- 3 lyžice domácej bravčovej masti
- 100 ml studenej vody
- 10 strúčikov cesnaku
- celá rasca podľa chuti
- soľ podľa chuti
Inštrukcie
-
Bravčové pliecko vcelku umyjeme, osušíme, ostrým dlhým nožom s úzkou čepeľou mäso na viacerých miestach od povrchu do hĺbky smerom do vnútra napichneme a prešpikujeme celými strúčikmi cesnaku.
-
Potom mäso výdatne z každej strany osolíme, preložíme do pekáča, povrch posypeme celým kmínom, pridáme asi 3 lyžice domácej bravčovej masti, podlejeme asi 100 ml studenej vody a prikryjeme na tesno alobalom.
-
Pekáč s mäsom vložíme do rúry vyhriatej na 120 stupňov C a pečieme do mäkka celých 5 hodín.
-
Počas pečenia už nepodlievame, neprelievame výpekom, v pekáči bude dosť masti a chutnej vypečenej šťavy, ktorá sa postupne uvoľní pomalým pečením zo samotného pliecka, mäsko netreba otáčať. Po tejto dobe odstránime alobal, zvýšime teplotu rúry na 200 stupňov C a dopečieme, kým sa na povrchu mäsa vytvorí pekná červeno - hnedá a do chrumkava vypečená kôrčička - asi za 25 až 30 minút.
-
Upečené bravčové pliecko vyberieme na dosku, prikryjeme alobalom, necháme asi 30 minút odpočívať, aby sa vo vnútri ustálili všetky šťavy, potom pokrájame na plátky asi 0,5 cm silné.
Poznámky k receptu
Servírujeme horúce, obyčajne s dusenou sladko - kyslou kapustou a s domácou varenou knedľou, ale výborne chutí aj s pečenými jablkami a so zemiakmi pečenými na masti. Veľmi dobre chutí aj na studeno s čerstvo upečeným domácim chlebom s nakladanými domácimi sladko - kyslými pikantnými uhorkami, s domácou čalamádou alebo s rôznou čerstvou sezónnou zeleninou. Masť s vypečenou šťavou šťavou z pekáča zlejeme do pohárov a ked vychladne a stuhne, natierame na domáci chlebík, doplníme pokrájanou cibuľou, je veľmi chutná a vhodná na olovrant s horúcim čajom.
TOP RECEPT .DELIKATESA!
Recept som vyskúšala, lebo rada varím jednoducho a pri tomto recepte sa to robí samo. Treba len očistiť cesnak a mať to kde upiecť :). Tiež použiť len plece, akékoľvek chudšie mäso sa len vysuší. Chutí to vynikajúco. A čas pečenia je prijateľný. Ďakujem za recept.