Pizza koláč na slano
Recept na veľmi chutný výdatný sýty slaný koláč, ktorý som naplnila paradajkovou omáčkou, mozarellou, paprikovým salámom a paradajkami.
Ingrediencie
  • Cesto:
  • 500 gramov hladkej múky extra špeciál 00
  • 1 lyžička soli
  • 21 gramov čerstvého droždia
  • 1 lyžička cukru kryštál
  • 300 ml vlažnej vody
  • 3 lyžice olivového oleja
  • Náplň:
  • 4 lyžice Rýchlej paradajkovej omáčky podľa Jamieho Olivera
  • 8 plátkov mozarelly
  • 100 gramov paprikovej salámy
  • 2 ks čerstvých paradajok
  • čerstvá bazalka podľa chuti
  • soľ podľa chuti
Inštrukcie
  1. Pripravíme rýchlu paradajkovú omáčku na pizzu podľa Jamieho Olivera a necháme vychladnúť. Recept TU:https://www.sefkuchari.sk/recept-1323-Rychla-paradajkova-omacka-na-pizzu-podla-Jamieho-Olivera-.html

  2. Do misy robota dáme preosiatu hladkú múku, soľ, premiešame, do jamky v múke rozdrobíme čerstvé droždie, posypeme cukrom, zalejeme vlažnou vodou a necháme vykysnúť kvások.
  3. K vykysnutému kvásku prilejeme olivový olej a miesiacimi hákmi vypracujeme lesklé pružné nelepivé mäkšie cesto, ktoré prikryjeme čistou utierkou a necháme na teple vykysnúť do dvojnásobného objemu - asi 1,5 hodiny.
  4. Vykysnuté cesto vyklopíme na dosku, rozdelíme na 2 bochníky, ktoré rozvaľkáme na obdĺžnik o hrúbke asi 1 až 2 mm.
  5. S cestom sa výborne pracuje, netreba podsypávať múkou, ihned s ním pracujeme bez dalšieho kysnutia.
  6. Cesto pomyselne zvisle rozdelíme na 3 rovnaké časti a z oboch bočných strán rovnobežne šikmo narežeme ostrým nožom asi 1 cm široké pásy od stredu smerom von a nadol ako ihličnatý strom.
  7. Do stredu, ktorý tvorí kmeň stromu, rovnomerne zvisle nanesieme paradajkovú omáčku, pričom hore a dolu ponecháme asi 5 cm voľný pás cesta.
  8. Na paradajkovú omáčku položíme plátky mozarelly pokrájané na hrúbku asi 2 mm a posypeme lístkami bazalky.Na jeden koláč som dala 4 plátky mozarelly.
  9. Na mozarellu pokladieme v zvislom páse tenučké kolieska paprikovej salámy tak, aby sa navzájom čiastočne prekrývali.
  10. Pás zo salámy prikryjeme plátkami čerstvých paradajok o hrúbke asi 2 mm a ochutíme ich soľou.
  11. Zhora aj zdola náplň prekryjeme voľným cestom, z oboch bokov postupne zodvihneme pokrájané šikmé pláty voľného cesta, ktoré v strede nad náplňou preložíme čiastočne cez seba a ľahkým stlačením spojíme, čím naplnený koláč uzavrieme.
  12. Hotový koláč opatrne preložíme na plech vystlaný teflonovou foliou a povrch koláča potrieme rozšľahaným vajcom, vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov C, pečieme asi 20 až 25 minút, kým sa povrch upečie do peknej zlato - hnedej farby.
  13. Upečený koláč vyberieme z rúry, necháme chvľu chladnúť na mriežke, potom ho prekrojíme na polovicu a podávame ešte teplý, ked je syr ešte tekutý,vtedy chutí najlepšie.
  14. servírujeme s horúcim čajom. Tento koláč je dekoratívna a výborná sýta večera v chladnejší deň.