RECEPTY

mäso (298)
ryby a more (23)
bezmäsité (244)
šaláty a nátierky (92)
polievky (67)
omáčky a marinády (9)
sladké pečenie (358)
slané ňamky (43)
chlieb-pečivo (29)
zaváraniny (26)
nápoje (41)
ochucovadlá (14)




Partneri (abc...)


ZÁKLADNÁ tabuľka na riedenie chilli v pokrmoch na dosiahnutie želanej pálivosti (hrejivosti)

autor: hucko        počet získaných bodov: 1        počet zobrazení: 369
ZÁKLADNÁ tabuľka na riedenie chilli v pokrmoch na dosiahnutie želanej pálivosti (hrejivosti)
Viete si nastaviť pokrm, aby jeho pálivosť bola prínosom a nie dôvodom PN-ky ? Pomôžem Vám...

Varíte si svoju omáčku, alebo chcete ochutiť guláš na chate a chceli by ste vedieť do čoho idete skôr, ako to ochutnáte ?

Táto tabuľka Vám určite pomôže nastaviť pikantnosť podľa Vašich predstáv. V tabuľke je čistá matematika a vychádza z maximálne dosiahnuteľných jednotiek jednotlivých chilli odrôd.

Najslabšia v tejto tabuľke je HABANERO (400.000 SHU) po nej ide JOLOKIA (1.000.000 SHU) a najbrutálnejšia SCORPIO MORUGA (2.000.000 SHU). Môže sa stať, že niektoré papričky nedosiahnu silu charakteristickú pre svoju odrodu, ale to sú anomálie, s ktorými rátať nemôžem.

Použitie tabuľky je jednoduché. Najprv si vyberiem akú silnú mám papriku. Následne v hornom riadku, ktorý nie je orámovaný, si zvolím stĺpech, ktorý určuje, aké je množstvo pokrmu (v gramoch), ktoré chcem "prihriať". No a potom riadok označuje príslušnú silu, ktorú chcem docieliť.

Napríklad ak mám 5 litrov guľáša a chcem ho pomocou HABANERA prihriať na 3000 SHU (mierne silnejšie, no stále decentné), tak použijem 37,5g Habanera.

Ak mám ale chilli omáčku, ktorá má silu 100.000, tak použijem na výpočet Jolokiu a výsledok vynásobím desiatimi (Jolokia je 10 krát silnejšia, ako 100.000), čiže by som tej omáčky potreboval 150g.

Ak máte chilli, alebo chilliprodukt inej pálivosti a neviete vyrátať použitie, kľudne napíšte, poradím. Túto tabuľku v nezmenenej forme môžete šíriť elektronicky, a aj na papieri. Ak ju chcete použiť v nejakej publikácii, rád by som dostal jeden výtlačok tejto publikácie.








naspäť
Zimný festival jedla 2017
Podporme lokálnu gastronómiu a slovenský gastro-turizmus
celý článok...
Školy varenia v roku 2017
Marcel Ihnačák, Gabo Kocák, Igor Čehy, Jozefína Zaukolcová, Tomáš Sika, Braňo Križan, .... a mnohí iní
celý článok...
ZÁKLADNÁ tabuľka na riedenie chilli v pokrmoch na dosiahnutie želanej pálivosti (hrejivosti)
Viete si nastaviť pokrm, aby jeho pálivosť bola prínosom a nie dôvodom PN-ky ? Pomôžem Vám...
celý článok...
Sója - exkurzia v továrni
Boli moje predsudnky opodstatnené, alebo som sa ochudobnil o ďaľšiu dobrotu ?
celý článok...
Ako rýchlo obaliť šampiňóny alebo karfiol v trojobale?
Trik, ktorý je vhodný pre každého, čo potrebuje rýchlo obaliť malé kúsky zeleniny.
celý článok...