
Pečený králik na provensálskych bylinkách
Pečený zajac - neuveriteľne šťavnatý a návykový recept. Recept vznikol náhodou v roku 2004, ale už má svoj veľký fanklub 🙂
Ingrediencie
- 1 zajac
- údená slanina
- 4 veľké cibule
- cca 60g masla kari korenie,
- soľ provensálske korenie,
- drvené čierne korenie
Inštrukcie
-
Cibuľu nakrájame na štvorčeky cca 1 cm veľké. osolíme, pridáme 1/2 čl soli 1/4 čl kari korenia a provensálske korenie a necháme dusiť na troške masla a cca 1dc vody.
-
Medzitým rozporcujeme králika, prešpikujeme slaninou osolíme, okoreníme provensálskym a drveným čiernym korením a na masle rýchlo opečieme tak, aby sa mäso stiahlo.
-
Na maslom vymastený (a nešetrite maslom) pekláč (alebo jenskú misu) naukladáme kúsky králika. Na každý kúsok dáme tenký plátok slaniny. Na vrch dáme udusenú cibuľu.
-
Cibuľa by mala byť na mäse, aby ho celé prikryla. Mäso zostane šťavnaté a nevysuší sa. Pečieme v rúre pri 200 stupňoch zakryté cca 30 minút.
-
Podlejeme cca 1 dc vriacej vody a pečieme zakryté ďaľších 60 minút - 90 minút (záleží od rúry). Ak je mäso dobre prikryté cibuľou, netreba ho počas pečenia vôbec podlievať.
-
Ako príloha je vhodný chlieb. Mäso je vynikajúce a šťava ešte lepšia. Pozor, tento recept je vysoko nákazlivý 🙂
-
TYP:
-
Na konci pečenia môžeme mäso vybrať a udusenú ochutenú cibuľu rozmixovať a mäso vrátiť. S čerstvým chlebom je to delikatesa. Mám pocit, že je to ešte lepšie, ako s knedľou.
Poznámky k receptu
Poznámka: Namiesto zajaca môžete použiť kuracie stehná, z ktorých ste stiahli kožku. Mäso je ešte lahodnejšie. Pri kuracom mäse netreba tolko vody na podlievanie mäsa
Úžastné!