Go Back
Vytlačiť

Pečený králik na provensálskych bylinkách

Pečený zajac - neuveriteľne šťavnatý a návykový recept. Recept vznikol náhodou v roku 2004, ale už má svoj veľký fanklub :-)

Ingrediencie

  • 1 zajac
  • údená slanina
  • 4 veľké cibule
  • cca 60g masla kari korenie,
  • soľ provensálske korenie,
  • drvené čierne korenie

Inštrukcie

  1. Cibuľu nakrájame na štvorčeky cca 1 cm veľké. osolíme, pridáme 1/2 čl soli 1/4 čl kari korenia a provensálske korenie a necháme dusiť na troške masla a cca 1dc vody.
  2. Medzitým rozporcujeme králika, prešpikujeme slaninou osolíme, okoreníme provensálskym a drveným čiernym korením a na masle rýchlo opečieme tak, aby sa mäso stiahlo.
  3. Na maslom vymastený (a nešetrite maslom) pekláč (alebo jenskú misu) naukladáme kúsky králika. Na každý kúsok dáme tenký plátok slaniny. Na vrch dáme udusenú cibuľu.
  4. Cibuľa by mala byť na mäse, aby ho celé prikryla. Mäso zostane šťavnaté a nevysuší sa. Pečieme v rúre pri 200 stupňoch zakryté cca 30 minút.
  5. Podlejeme cca 1 dc vriacej vody a pečieme zakryté ďaľších 60 minút - 90 minút (záleží od rúry). Ak je mäso dobre prikryté cibuľou, netreba ho počas pečenia vôbec podlievať.
  6. Ako príloha je vhodný chlieb. Mäso je vynikajúce a šťava ešte lepšia. Pozor, tento recept je vysoko nákazlivý :-)
  7. TYP:
  8. Na konci pečenia môžeme mäso vybrať a udusenú ochutenú cibuľu rozmixovať a mäso vrátiť. S čerstvým chlebom je to delikatesa. Mám pocit, že je to ešte lepšie, ako s knedľou.

Poznámky k receptu

Poznámka: Namiesto zajaca môžete použiť kuracie stehná, z ktorých ste stiahli kožku. Mäso je ešte lahodnejšie. Pri kuracom mäse netreba tolko vody na podlievanie mäsa