
Králik na smotane
Králik s klasickou „sviečkovou“ omáčkou
Ingrediencie
- 800 g vykostené králičie stehná a chrbty môžeme použiť aj iné mäso, napr. bravčové stehno alebo hovädziu roštenku
- 100 g slaniny
- 250 g mrkvy
- 100 g zeleru
- 150 g koreň petržlenu
- 100 g kaleráb
- 1 veľký pór
- 1 ks veľká cibuľa
- 3 PL rastlinného oleja
- 1 l mäsového vývaru – alebo voda a 1 ČL soli
- 8 ks čierneho korenia guličky
- 8 ks nového korenia guličky
- 2 ks bobkového listu
- 5 ks jalovec
- 5 ks borievky
- po troške:
- koriander
- horčičné semeno
- mletá paprika
- rasca
- soľ
- Na dohotovenie:
- 1 PL horčice
- 1 ČL cukru
- 1 mokka lyžička vegety
- 1 ČL hladkej múky
- 3 dl šľahačkovej smotany – môže byť trošku skysnutá
Inštrukcie
-
Najprv očistíme všetku zeleninu.
-
Cibuľu nakrájame nadrobno, koreňovú zeleninu na kocky, pór na kolieska. Mäso podľa potreby očistíme a prešpikujeme slaninou. Zostávajúcu slaninu pokrájame na drobno.
-
Na panvici na oleji zo všetkých strán opečieme prešpikované mäso a dáme na stranu. Do toho istého tuku pridáme cibuľu a kocky slaniny a osmažíme. Vlejeme trochu vody a necháme zovrieť.
-
Do veľkej jenskej misy s vrchnákom (objem min. 2,5 l) vylejeme obsah panvice, vložíme opečené mäso a zasypeme zeleninou. Zalejeme vývarom a pridáme koreniny.
-
Pokiaľ môžete, nechajte mäso v náleve cez noc. Potom ho dáme do rúry a pečieme prikryté pokrievkou na 150 °C asi 2 hodiny, alebo pokiaľ mäso nebude hotové (v tlakovom hrnci asi tak 1 hodinu).
-
Z misy mäso vyberieme a položíme na vrchnák misy. Podlejeme šťavou z omáčky a vrátime do zohriatej vypnutej rúry. Do smotany pridáme horčicu, cukor, vegetu a múku a rozhabarkujeme.
-
Z omáčky vyberieme bobkový list a guličky korenia, zeleninu aj so šťavou rozmixujeme (ak je husté, pridáme vodu) a primixujeme ochutenú smotanu. Prelejeme do kastróla, necháme zovrieť a ešte chvíľku povaríme. Prípadne môžeme ešte dochutiť cukrom, soľou a octom podľa vlastnej chuti.
-
Mäso podľa potreby nakrájame na plátky. Servírujeme na tanieri spolu s knedľou a omáčkou.