Go Back
Vytlačiť

Králik na smotane

Králik s klasickou „sviečkovou“ omáčkou

Ingrediencie

  • 800 g vykostené králičie stehná a chrbty môžeme použiť aj iné mäso, napr. bravčové stehno alebo hovädziu roštenku
  • 100 g slaniny
  • 250 g mrkvy
  • 100 g zeleru
  • 150 g koreň petržlenu
  • 100 g kaleráb
  • 1 veľký pór
  • 1 ks veľká cibuľa
  • 3 PL rastlinného oleja
  • 1 l mäsového vývaru – alebo voda a 1 ČL soli
  • 8 ks čierneho korenia guličky
  • 8 ks nového korenia guličky
  • 2 ks bobkového listu
  • 5 ks jalovec
  • 5 ks borievky
  • po troške:
  • koriander
  • horčičné semeno
  • mletá paprika
  • rasca
  • soľ
  • Na dohotovenie:
  • 1 PL horčice
  • 1 ČL cukru
  • 1 mokka lyžička vegety
  • 1 ČL hladkej múky
  • 3 dl šľahačkovej smotany – môže byť trošku skysnutá

Inštrukcie

  1. Najprv očistíme všetku zeleninu.
  2. Cibuľu nakrájame nadrobno, koreňovú zeleninu na kocky, pór na kolieska. Mäso podľa potreby očistíme a prešpikujeme slaninou. Zostávajúcu slaninu pokrájame na drobno.
  3. Na panvici na oleji zo všetkých strán opečieme prešpikované mäso a dáme na stranu. Do toho istého tuku pridáme cibuľu a kocky slaniny a osmažíme. Vlejeme trochu vody a necháme zovrieť.
  4. Do veľkej jenskej misy s vrchnákom (objem min. 2,5 l) vylejeme obsah panvice, vložíme opečené mäso a zasypeme zeleninou. Zalejeme vývarom a pridáme koreniny.
  5. Pokiaľ môžete, nechajte mäso v náleve cez noc. Potom ho dáme do rúry a pečieme prikryté pokrievkou na 150 °C asi 2 hodiny, alebo pokiaľ mäso nebude hotové (v tlakovom hrnci asi tak 1 hodinu).
  6. Z misy mäso vyberieme a položíme na vrchnák misy. Podlejeme šťavou z omáčky a vrátime do zohriatej vypnutej rúry. Do smotany pridáme horčicu, cukor, vegetu a múku a rozhabarkujeme.
  7. Z omáčky vyberieme bobkový list a guličky korenia, zeleninu aj so šťavou rozmixujeme (ak je husté, pridáme vodu) a primixujeme ochutenú smotanu. Prelejeme do kastróla, necháme zovrieť a ešte chvíľku povaríme. Prípadne môžeme ešte dochutiť cukrom, soľou a octom podľa vlastnej chuti.
  8. Mäso podľa potreby nakrájame na plátky. Servírujeme na tanieri spolu s knedľou a omáčkou.