
Králik (zajac) na smotane s haluškami
Ten, kto býval v mladosti na dedine (alebo stále býva), toto dôverne pozná a začne mu to chýbať, až keď odíde do mesta 🙁
Ingrediencie
- 1 králik
- 1 väčšia cibuľa
- 2 pl masti alebo oleja
- 1 PL červenej mletej papriky
- 4 ks nové korenie
- 6 ks čierne korenie celé
- 2 ks bobkový list
- 1 bobkový list
- 1/2 kyslej smotany 125ml
- 1/2 sladkej smotany 125 ml
- 1 kopcovitá PL hladkej múky
- kopcovitá čl. soli
Inštrukcie
-
Masť roztopíme a dáme pražiť nadrobno nakrájanú cibuľu. Medzitým si rozporcujeme králika a tú časť s rebrami odložíme na polievku (alebo si ju rovno dáme variť).
-
Do zpraženej cibule pridáme mletú papriku, rýchlo zamiešame a skôr ako nám stihne zhorknúť, pridáme naporcovaného králika. Pridáme soľ, nové korenie, čierne korenie, bobkový list, trošku opražíme a podlejeme takým množstvom VRIACEJ vody, aby sme zakryli mäsko. Pomaly dusíme (podľa veku králika) 1,5 až 2 hodiny.
-
V miske vymiešame smotany s múkou. Aby sa nám dobre rozmiešalo, môžeme ešte pridať pol deci STUDENEJ vody.
-
Mäso opatrne vyberieme (pozor, už by sa malo rozpadať), pridáme vymiešanú smotanu, privedieme do varu a vložíme mäsko späť.
-
Podávame haluškami. Keby ste nevedeli, ako na ne, tak na 750g hrubej múky pridajte 550ml studenej vody a štipku soli. Vypracujte vláčne cesto (NIE, NETREBA VAJÍČKO) a pomocou prípravku na to určeného nahádžte do vriacej osolenej vody.
-
Keď vyplávajú na vrch, treba ich vybrať, nechať odkvapkať, šup do misy a pridať trošku oleja, aby sa veľmi nezlepili. NEZAKRÝVAŤ. Prebytočná voda sa musí odpariť. Sem-tam zamiešajte, lebo aj keď ste pridali olej (slnečnicový), tak majú ešte tendenciu sa lepiť.
Výborný
dedo222@gmail.com
Vyborne. Mam ulozene medzi oblubenymi receptami.
perfektný