Go Back
Vytlačiť

Králik (zajac) na smotane s haluškami

Ten, kto býval v mladosti na dedine (alebo stále býva), toto dôverne pozná a začne mu to chýbať, až keď odíde do mesta :-(

Ingrediencie

  • 1 králik
  • 1 väčšia cibuľa
  • 2 pl masti alebo oleja
  • 1 PL červenej mletej papriky
  • 4 ks nové korenie
  • 6 ks čierne korenie celé
  • 2 ks bobkový list
  • 1 bobkový list
  • 1/2 kyslej smotany 125ml
  • 1/2 sladkej smotany 125 ml
  • 1 kopcovitá PL hladkej múky
  • kopcovitá čl. soli

Inštrukcie

  1. Masť roztopíme a dáme pražiť nadrobno nakrájanú cibuľu. Medzitým si rozporcujeme králika a tú časť s rebrami odložíme na polievku (alebo si ju rovno dáme variť).
  2. Do zpraženej cibule pridáme mletú papriku, rýchlo zamiešame a skôr ako nám stihne zhorknúť, pridáme naporcovaného králika. Pridáme soľ, nové korenie, čierne korenie, bobkový list, trošku opražíme a podlejeme takým množstvom VRIACEJ vody, aby sme zakryli mäsko. Pomaly dusíme (podľa veku králika) 1,5 až 2 hodiny.
  3. V miske vymiešame smotany s múkou. Aby sa nám dobre rozmiešalo, môžeme ešte pridať pol deci STUDENEJ vody.
  4. Mäso opatrne vyberieme (pozor, už by sa malo rozpadať), pridáme vymiešanú smotanu, privedieme do varu a vložíme mäsko späť.
  5. Podávame haluškami. Keby ste nevedeli, ako na ne, tak na 750g hrubej múky pridajte 550ml studenej vody a štipku soli. Vypracujte vláčne cesto (NIE, NETREBA VAJÍČKO) a pomocou prípravku na to určeného nahádžte do vriacej osolenej vody.
  6. Keď vyplávajú na vrch, treba ich vybrať, nechať odkvapkať, šup do misy a pridať trošku oleja, aby sa veľmi nezlepili. NEZAKRÝVAŤ. Prebytočná voda sa musí odpariť. Sem-tam zamiešajte, lebo aj keď ste pridali olej (slnečnicový), tak majú ešte tendenciu sa lepiť.