Piešťanské pirohy, alebo aj Píščanské tašky
Na folklornom festivale Východná 2015 mali giga úspech a nemali problém prezradiť presný recept.
Ingrediencie
- Cesto
- 1 kg hrubej múky
- 0,5 kg hladkej múky
- 1 vajíčko
- kopcovitá čl soli
- 4 väčšie zemiaky uvarené v šupke postrúhané
- cca 1 liter vlažnej vody
- plus jedno rozšľahané vajíčko na potieranie cesta lepenie
- Plnka
- 250 g kozí syr ovčí - iný
- 250 g zemiaky varené v šupke postrúhané
- 2 PL najemno nasekaný kôpor
- A niečo na prilepšenie: opražená slanina kyslá smotana vymiešaná s troškou najemno nasekaného kôpru
Inštrukcie
-
Cesto:
-
Z uvedených ingrediencií vypracujeme poctivé cesto.
-
Rozdelíme si ho podľa veľkosti plochy na ktorej budeme vaľkať. Optimálne tak na 6-8 bochníkov. Tieto rozvaľkáme na obdĺžnikový plát o hrúbka tak 1,5 mm. Polovicu potrieme rozšľahaným vajíčkom a poukladáme plnku do mriežky (ako na prvom obrázku). Druhú časť cesta preklopíme na toto "mínové" pole a pritlačíme rukami (druhý obrázok). Malým okrúhlym vlnkovaným vykrajovátkom vykrojíme "krížom" aj "krážom" pekné "tačtičky" a trošku ich ešte poprášime múkou, aby sa nezlepili. Teraz máte pred sebou voľbu:
-
Ak ich chcete zjesť, tak ich v primeranom množstve (v jednej vrstve) nanáďžte do VRIACEJ vody a varte pokiaľ nevyplávajú na povrch. Pri servírovaní ich ešte vytuningujte opraženou slaninkou, opraženou cibuľkou a smotanou s kôprom (ak ich nerobíte na sladko). Ak robíte na sladko, posypte práškovým cukrom, strúhanými orechami, mletým makom, roztopenou nutelou, ... a poliať môžete (v prípade suchej posýpky) roztopeným maslom, alebo skaramelizovaným cukrom zriedeným s vodou (pomer 1:1) Tieto pirohy na obrázku sú s kozím syrom (na slano)
Poznámky k receptu
Plnka môže byť ľubovoľná: orechová, maková, lekvárová, čokoládová, šunková, syrovo cesnaková, tvarohová, vyšňová s makom, ...... Poukladajte ich do krabice v jednej vrstve, preložte papierom a druhá vrstva a takto vrstvite, kým sa neminú, alebo, kým nenaplníte krabicu a dajte zamraziť. Je to fantastický domáci polotovar.