Go Back
Vytlačiť

Piešťanské pirohy, alebo aj Píščanské tašky

Na folklornom festivale Východná 2015 mali giga úspech a nemali problém prezradiť presný recept.

Ingrediencie

  • Cesto
  • 1 kg hrubej múky
  • 0,5 kg hladkej múky
  • 1 vajíčko
  • kopcovitá čl soli
  • 4 väčšie zemiaky uvarené v šupke postrúhané
  • cca 1 liter vlažnej vody
  • plus jedno rozšľahané vajíčko na potieranie cesta lepenie
  • Plnka
  • 250 g kozí syr ovčí - iný
  • 250 g zemiaky varené v šupke postrúhané
  • 2 PL najemno nasekaný kôpor
  • A niečo na prilepšenie: opražená slanina kyslá smotana vymiešaná s troškou najemno nasekaného kôpru

Inštrukcie

  1. Cesto:
  2. Z uvedených ingrediencií vypracujeme poctivé cesto.
  3. Rozdelíme si ho podľa veľkosti plochy na ktorej budeme vaľkať. Optimálne tak na 6-8 bochníkov. Tieto rozvaľkáme na obdĺžnikový plát o hrúbka tak 1,5 mm. Polovicu potrieme rozšľahaným vajíčkom a poukladáme plnku do mriežky (ako na prvom obrázku). Druhú časť cesta preklopíme na toto "mínové" pole a pritlačíme rukami (druhý obrázok). Malým okrúhlym vlnkovaným vykrajovátkom vykrojíme "krížom" aj "krážom" pekné "tačtičky" a trošku ich ešte poprášime múkou, aby sa nezlepili. Teraz máte pred sebou voľbu:
  4. Ak ich chcete zjesť, tak ich v primeranom množstve (v jednej vrstve) nanáďžte do VRIACEJ vody a varte pokiaľ nevyplávajú na povrch. Pri servírovaní ich ešte vytuningujte opraženou slaninkou, opraženou cibuľkou a smotanou s kôprom (ak ich nerobíte na sladko). Ak robíte na sladko, posypte práškovým cukrom, strúhanými orechami, mletým makom, roztopenou nutelou, ... a poliať môžete (v prípade suchej posýpky) roztopeným maslom, alebo skaramelizovaným cukrom zriedeným s vodou (pomer 1:1) Tieto pirohy na obrázku sú s kozím syrom (na slano)

Poznámky k receptu

Plnka môže byť ľubovoľná: orechová, maková, lekvárová, čokoládová, šunková, syrovo cesnaková, tvarohová, vyšňová s makom, ...... Poukladajte ich do krabice v jednej vrstve, preložte papierom a druhá vrstva a takto vrstvite, kým sa neminú, alebo, kým nenaplníte krabicu a dajte zamraziť. Je to fantastický domáci polotovar.