Biely cmarový ošatkový kváskový chlieb
Ingrediencie
  • - 30 gramov aktívneho kvásku z bielej múky
  • - 150 gramov hladkej bielej svetlej chlebovej múky T 650
  • - 150 gramov nesýtenej minerálnej vody Bonaqua/inej nesýtenen
  • - 500 gramov múky extra špeciál 00
  • - 2 lyžičky soli
  • - 250 gramov cmaru
Inštrukcie
  1. Z chladničky vyberieme kvások na biely chlieb, necháme ho voľne prikrytý na pulte pri izbovej teplote asi 1 hodinu aklimatizovať, potom ho nakŕmime 100 gramami hladkej chlebovej svetlej múky a 100 ml nesýtenej minerálnej vody (používam neperlivú vodu Bonaqua), poriadne rozšľaháme vidličkou, aby sa do kvásku dostalo čo najviac vzduchu.
  2. Recept na založenie kvásku je TU: https://www.sefkuchari.sk/recept-1147-Kvasok-z-bielej-svetlej-chlebovej-muky-na-pecenie-domaceho-bieleho-chleba.html
  3. Z aktívneho kvásku odoberieme 30 gramov a dáme do misy robota na prípravu rozkvasu. Zvyšok kvásku uzavrieme viečkom a vrátime do chladničky.
  4. Rozkvas pripravujeme večer pred pečením chleba tak, že k 30 - tim gramom odobratého aktívneho kvásku pridáme 150 gramov svetlej chlebovej múky T 650 a 150 gramov nesýtenej minerálnej vody, všetko spolu dobre rozmiešame, voľne prikryjeme utierkou a necháme asi 12 hodín pracovať pri izbovej teplote, najlepšie cez noc.
  5. Ráno vidíme, že náš rozkvas je plný bubliniek navinulej vône a krásne sa zdvihol, zväčšil svoj objem. K vykvasenému rozkvasu pridáme 500 gramov hladkej múky extra špeciál, 2 lyžičky soli, prilejeme 250 gramov cmaru, zapneme robot na stupeň rýchlosti č.1, miesime asi 10 minút, zvýšime stupeň rýchlosti na č. 2 a miesime ešte 4 minúty, dostaneme riedke lepivé mokré cesto.
  6. Cesto jemne posypeme múkou, misu prikryjeme čistou utierkou a necháme kysnúť na teple 2 hodiny.
  7. Vykysnuté cesto z misy pomocou stierky vyklopíme na silne pomúčenú dosku, cesto prekladáme pomúčenými rukami od okrajov do stredu , vždy ho otočíme v smere kruhu o 90 stupňov a preložíme od okrajov smerom do stredu, obrátime ho spojom nadol, otáčaním rukami a podsúvaním okrajov cesta na spodku dovnútra vytvarujeme z cesta hladký guľatý bochník, ktorý preložíme spojom nahor do múkou vysypanej ošatky, prikryjeme utierkou, necháme na teple kysnúť asi 2 hodiny.
  8. Potom na ošatku priložíme teflonovú fóliu, pridržíme dlaňami, ošatku rýchlo obrátime a chlieb vyklopíme na fóliu, ktorú prenesieme na vyhriaty plech. Plech sme predtým 30 minút vyhrievali v rúre na teplote 230 stupňov C na funkcii horný a dolný ohrev s ventilátorom, chlieb vložíme do rúry a pečieme na tejto teplote prvých 10 minút, potom teplotu znížime na 190 stupňov C a pečieme ešte 30 minút, počas celého pečenia máme na spodku rúry hrnček s vriacou vodou, aby sa vytvoril dostatok pary. Upečený chlieb vyberieme a dáme vychladnúť na mriežku.
  9. Vychladnutý chlieb krájame na krajce, najskôr však 4hodiny po upečení.
Poznámky k receptu

Chlieb má do chrumkava vypečenú hnedú kôrku, vo vnútri je neuveriteľne ľahučká vzdušná nadýchaná mäkkučká striedka, ktorá má početné veľké oká, má úžasnú chuť a vdaka cmaru je tento chlieb i viac dní ako čerstvo upečený, zatiaľ mi zo všetkých mojich doma upečených chlebov chutil tento cmarový chlieb najviac, žiaden chlieb kúpený v obchode sa mu nevyrovná.