Pečené bravčové pliecko na cesnaku s hlávkovou kapustou na karameli
Veľmi obľúbený recept na českú klasiku.
Ingrediencie
- 600 gramov bravčového pliecka vcelku bez kože a kosti
- 6 strúčikov cesnaku
- soľ podľa chuti
- 100 ml studenej vody na podliatie mäsa
- 3 lyžice domácej bravčovej masti
- Kapusta:
- 800 gramov bielej hlávkovej kapusty
- 1 veľká cibuľa
- 3 lyžice cukru kryštál
- 100 ml studenej vody na rozpustenie karamelu
- 3 lyžice domácej bravčovej masti
- 10 guľôčok celého čierneho korenia
- 3 guľôčky celého nového korenia
- 2 guľôčky celých borievok
- 1 bobkový list
- 1 lyžica celej rasce
- soľ podľa chuti
- horúca voda na podliatie podľa potreby
- 3 lyžice domácej bravčovej masti
- 2 lyžice hladkej múky na zahustenie
- ocot podľa chuti
Inštrukcie
-
Bravčové pliecko vcelku umyjeme, osušíme papierovou kuchynskou utierkou, pomocou ostrého noža mäsko husto prešpikujeme celými strúčkami očisteného cesnaku, potom ho výdatne osolíme z každej strany.
-
Pripravené bravčové pliecko vložíme do pekáča, podlejeme asi 100 ml studenej vody vody, pridáme domácu bravčovú masť (3 lyžice) a vložíme neprikryté piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov C, pečieme za prelievania chutným výpekom do mäkka - asi 1 hodinu.
-
Asi 15 minút pred koncom pečenia zvýšime teplotu rúry na 200 stupňov C, zapneme funkciu gril a dopečieme do chrumkavej hnedo - červenej kôrky na povrchu.
-
Upečené pliecko vyberieme na dosku, prikryjeme alobalom a necháme asi 20 minút odpočívať, aby sa vo vnútri ustálili všetky šťavy a nevytiekli pri krájaní, mäsko zostane krásne šťavnaté. Upečené bravčové pliecko pokrájame na plátky o hrúbke asi 5 - 7 mm silné. Kým sa pliecko pečie, zbavíme kapustu poškodených povrchových listov, hlávku rozkrojíme na štvrtiny, vyrežeme tuhý hlúb a kapustu nastrúhame na tenké prúžky.
-
Očistíme cibuľu a pokrájame ju na malé kocky. Hrniec rozpálime na sucho, prisypeme 3 polievkové lyžice cukru kryštál, ktorý za stáleho miešania spálime na svetlý karamel, karamel rozpustíme pridaním asi 100 ml studenej vody, pozor!!! aby sme sa neobarili horúcim karamelom!!!.
-
Pridáme domácu bravčovú masť(3 lyžice) a orestujeme na nej cibuľu do sklovita. K cibuli pridáme nastrúhanú kapustu, osolíme, pridáme celé čierne a celé nové korenie, celý jalovec, celú rascu, bobkový list a restujeme za stáleho miešania a občasného podlievania malým množstvom horúcej vody.
-
Kapusta musí zostať chrumkavé - al dente, celkom restujeme asi 20 minút. Na záver zaprášime hladkou múkou a chvíľku pražíme všetko spolu za sústavného miešania, múka kapustu primerane zahustí. Hotovú kapustu necháme chvíľu odstáť, potom doladíme octom na príjemnú sladko - kyslú chuť.
-
Kým sa mäsko pečie, zarobíme cesto na kysnutú domácu knedľu, ktorú uvaríme a niťou pokrájame hotovú knedľu na plátky, všetko máme naraz hotové.
Poznámky k receptu
Na tanier naberieme porciu horúcu kapustu, pre jednu osobu priložíme 2 plátky pokrájaného upečeného bravčového pliecka, obložíme plátkami uvarenej domácej knedle, ktoré prelejeme chutným výpekom z pečeného bravčového pliecka a servírujeme. Ide o veľmi chutné sýte a výdatné jedlo tradičnej českej kuchyne, ktoré v týchto sychravých dňoch výborne zasýti a zahreje.