Go Back
Vytlačiť

Pečené bravčové pliecko na cesnaku s hlávkovou kapustou na karameli

Veľmi obľúbený recept na českú klasiku.

Ingrediencie

  • 600 gramov bravčového pliecka vcelku bez kože a kosti
  • 6 strúčikov cesnaku
  • soľ podľa chuti
  • 100 ml studenej vody na podliatie mäsa
  • 3 lyžice domácej bravčovej masti
  • Kapusta:
  • 800 gramov bielej hlávkovej kapusty
  • 1 veľká cibuľa
  • 3 lyžice cukru kryštál
  • 100 ml studenej vody na rozpustenie karamelu
  • 3 lyžice domácej bravčovej masti
  • 10 guľôčok celého čierneho korenia
  • 3 guľôčky celého nového korenia
  • 2 guľôčky celých borievok
  • 1 bobkový list
  • 1 lyžica celej rasce
  • soľ podľa chuti
  • horúca voda na podliatie podľa potreby
  • 3 lyžice domácej bravčovej masti
  • 2 lyžice hladkej múky na zahustenie
  • ocot podľa chuti

Inštrukcie

  1. Bravčové pliecko vcelku umyjeme, osušíme papierovou kuchynskou utierkou, pomocou ostrého noža mäsko husto prešpikujeme celými strúčkami očisteného cesnaku, potom ho výdatne osolíme z každej strany.
  2. Pripravené bravčové pliecko vložíme do pekáča, podlejeme asi 100 ml studenej vody vody, pridáme domácu bravčovú masť (3 lyžice) a vložíme neprikryté piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov C, pečieme za prelievania chutným výpekom do mäkka - asi 1 hodinu.
  3. Asi 15 minút pred koncom pečenia zvýšime teplotu rúry na 200 stupňov C, zapneme funkciu gril a dopečieme do chrumkavej hnedo - červenej kôrky na povrchu.
  4. Upečené pliecko vyberieme na dosku, prikryjeme alobalom a necháme asi 20 minút odpočívať, aby sa vo vnútri ustálili všetky šťavy a nevytiekli pri krájaní, mäsko zostane krásne šťavnaté. Upečené bravčové pliecko pokrájame na plátky o hrúbke asi 5 - 7 mm silné. Kým sa pliecko pečie, zbavíme kapustu poškodených povrchových listov, hlávku rozkrojíme na štvrtiny, vyrežeme tuhý hlúb a kapustu nastrúhame na tenké prúžky.
  5. Očistíme cibuľu a pokrájame ju na malé kocky. Hrniec rozpálime na sucho, prisypeme 3 polievkové lyžice cukru kryštál, ktorý za stáleho miešania spálime na svetlý karamel, karamel rozpustíme pridaním asi 100 ml studenej vody, pozor!!! aby sme sa neobarili horúcim karamelom!!!.
  6. Pridáme domácu bravčovú masť(3 lyžice) a orestujeme na nej cibuľu do sklovita. K cibuli pridáme nastrúhanú kapustu, osolíme, pridáme celé čierne a celé nové korenie, celý jalovec, celú rascu, bobkový list a restujeme za stáleho miešania a občasného podlievania malým množstvom horúcej vody.
  7. Kapusta musí zostať chrumkavé - al dente, celkom restujeme asi 20 minút. Na záver zaprášime hladkou múkou a chvíľku pražíme všetko spolu za sústavného miešania, múka kapustu primerane zahustí. Hotovú kapustu necháme chvíľu odstáť, potom doladíme octom na príjemnú sladko - kyslú chuť.
  8. Kým sa mäsko pečie, zarobíme cesto na kysnutú domácu knedľu, ktorú uvaríme a niťou pokrájame hotovú knedľu na plátky, všetko máme naraz hotové.

Poznámky k receptu

Na tanier naberieme porciu horúcu kapustu, pre jednu osobu priložíme 2 plátky pokrájaného upečeného bravčového pliecka, obložíme plátkami uvarenej domácej knedle, ktoré prelejeme chutným výpekom z pečeného bravčového pliecka a servírujeme. Ide o veľmi chutné sýte a výdatné jedlo tradičnej českej kuchyne, ktoré v týchto sychravých dňoch výborne zasýti a zahreje.