Bravčová panenka na bylinkách
Recept na veľmi chutnú a rýchlu prípravu bravčovej panenky.
Ingrediencie
- 600 gramov bravčovej panenky
- 1 lyžica olivového oleja
- 60 gramov čerstvého masla
- 1 strúčik cesnaku
- 2 vetvičky čerstvého tymiánu
- 2 vetvičky čerstvého rozmarínu
- soľ podľa chuti
- čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
Inštrukcie
-
Pripravíme si panvicu alebo hrniec, ktorý môžeme použiť aj v rúre.
-
Bravčovú panenku odblaníme, umyjeme, osušíme a dobre do nej vmasírujeme olivový olej, necháme chvíľu odpočinúť, kým rozohrejeme rúru na 180 stupňov C.
-
Panvicu na sucho rozpálime nad plameňom, vložíme do nej panenku, sprudka opečieme z každej dlhšej strany asi 2 minúty, z každej kratšej strany len 30 sekúnd.
-
Panenku až teraz osolíme a okoreníme čerstvo mletým čiernym korením zo všetkých strán, posypeme lístočkami čerstvého tymiánu a čerstvého rozmarínu, povrch panenky pokryjeme plátkami čerstvého masla, pridáme jeden strúčik cesnaku pokrájaný na plátky a vložíme piecť do predohriatej rúry a pečieme pri tejto teplote 10 minút.
-
Kto chce mať panenku prepečenú na "medium", pečie samozrejme kratšiu dobu.
-
Upečenú panenku vyberieme na dosku, prikryjeme alobalom, necháme odpočinúť asi 20 minút, aby sa vo vnútri ustálili šťavy, potom pokrájame na rezy o hrúbke asi 0,5 cm, servírujeme s krajcom čerstvo upečeného chleba a s rukolovým šalátom s pomarančmi, bravčovú panenku prelejeme chutným výpekom, môžeme podávať aj so zemiakmi pečenými na masle.
-
Podávame ako veľmi chutný rýchly hlavný chod alebo ako vynikajúcu chuťovku. Panenka pripravená týmto spôsobom je šťavnatá a mäkkučká, má chuť použitých korenín, cesnaku a použitých byliniek, je to skutočne veľmi rýchlo hotová pochúťka.