Go Back
Vytlačiť

Bravčová panenka na bylinkách

Recept na veľmi chutnú a rýchlu prípravu bravčovej panenky.

Ingrediencie

  • 600 gramov bravčovej panenky
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 60 gramov čerstvého masla
  • 1 strúčik cesnaku
  • 2 vetvičky čerstvého tymiánu
  • 2 vetvičky čerstvého rozmarínu
  • soľ podľa chuti
  • čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti

Inštrukcie

  1. Pripravíme si panvicu alebo hrniec, ktorý môžeme použiť aj v rúre.
  2. Bravčovú panenku odblaníme, umyjeme, osušíme a dobre do nej vmasírujeme olivový olej, necháme chvíľu odpočinúť, kým rozohrejeme rúru na 180 stupňov C.
  3. Panvicu na sucho rozpálime nad plameňom, vložíme do nej panenku, sprudka opečieme z každej dlhšej strany asi 2 minúty, z každej kratšej strany len 30 sekúnd.
  4. Panenku až teraz osolíme a okoreníme čerstvo mletým čiernym korením zo všetkých strán, posypeme lístočkami čerstvého tymiánu a čerstvého rozmarínu, povrch panenky pokryjeme plátkami čerstvého masla, pridáme jeden strúčik cesnaku pokrájaný na plátky a vložíme piecť do predohriatej rúry a pečieme pri tejto teplote 10 minút.
  5. Kto chce mať panenku prepečenú na "medium", pečie samozrejme kratšiu dobu.
  6. Upečenú panenku vyberieme na dosku, prikryjeme alobalom, necháme odpočinúť asi 20 minút, aby sa vo vnútri ustálili šťavy, potom pokrájame na rezy o hrúbke asi 0,5 cm, servírujeme s krajcom čerstvo upečeného chleba a s rukolovým šalátom s pomarančmi, bravčovú panenku prelejeme chutným výpekom, môžeme podávať aj so zemiakmi pečenými na masle.
  7. Podávame ako veľmi chutný rýchly hlavný chod alebo ako vynikajúcu chuťovku. Panenka pripravená týmto spôsobom je šťavnatá a mäkkučká, má chuť použitých korenín, cesnaku a použitých byliniek, je to skutočne veľmi rýchlo hotová pochúťka.