Bryndzové halušky
Originálne slovenské bryndzové halušky, ako od baču zo salaša.
Ingrediencie
- 1 kg očistených zemiakov
- 200 gramov bryndze
- 150 gramov kyslej smotany
- údená slanina
- 150 g hladkej múky
- 100 g polohrubej múky
- 200 g hrubej múky
- 1 PL soli
Inštrukcie
-
Vyladiť správny pomer na halušky je ozajstné umenie. Ak by sme dali len hladkú múku, halušky by boli mazľavé, ak by bola len hrubá, chýbala by im jemnosť.
-
Tento pomer vznikol empirickým (opakovaným) výskumom a neustálym dolaďovaním toho správneho pomeru. Napriek tomu niekomu chutia len supermazľavé (len hladká múka) a niekomu zase superhladké (len z hrubej múky).
-
Tento pomer je však ideálnym kompromisom. Vyskúšajte a je vysoko pravdepodobné, že pri ňom ostanete.
-
Očistené zemiaky nastrúhame na čo najjemnejšom strúhadle. Naozaj najjemnejšom. pridáme múku (všetku) a vypracujeme cesto.
-
Cesto necháme chvíľku odpočinúť a zatiaľ vymiešame bryndzu a smotanu. Správnu bryndzu poznáme podľa jemných zrniečok (ako piesok).
-
Dáme zovrieť vodu a pridáme do nej soľ. Nikdy nesolíme halušky - vždy vodu. Keď nám zovrie voda, nahádžeme do nej halušky. Existuje na to kopec prípravkov. Neskúšajte ich hádzať do vody z dosky, keď to neviete. To si radšej dajte niekym ukázať.
-
Keď halušky vyplávajú, necháme ich ešte asi minútku povariť, vyberieme ich z vody a dáme do misky. Pridáme trošku vymiešanej bryndze, ďalšie halušky, ďalšia bryndza, ... až kým sa nám všetko neuvarí. Dobre premiešame a môžeme servírovať.
-
Na vrch môžeme posypať opraženou domácou slaninou a zapíjať kefírom, alebo kyslým mliekom. Ak ich pripravíte takto, nikto neuverí, že ste ich robili prvý krát.