Go Back
Vytlačiť

Bryndzové halušky

Originálne slovenské bryndzové halušky, ako od baču zo salaša.

Ingrediencie

  • 1 kg očistených zemiakov
  • 200 gramov bryndze
  • 150 gramov kyslej smotany
  • údená slanina
  • 150 g hladkej múky
  • 100 g polohrubej múky
  • 200 g hrubej múky
  • 1 PL soli

Inštrukcie

  1. Vyladiť správny pomer na halušky je ozajstné umenie. Ak by sme dali len hladkú múku, halušky by boli mazľavé, ak by bola len hrubá, chýbala by im jemnosť.
  2. Tento pomer vznikol empirickým (opakovaným) výskumom a neustálym dolaďovaním toho správneho pomeru. Napriek tomu niekomu chutia len supermazľavé (len hladká múka) a niekomu zase superhladké (len z hrubej múky).
  3. Tento pomer je však ideálnym kompromisom. Vyskúšajte a je vysoko pravdepodobné, že pri ňom ostanete.
  4. Očistené zemiaky nastrúhame na čo najjemnejšom strúhadle. Naozaj najjemnejšom. pridáme múku (všetku) a vypracujeme cesto.
  5. Cesto necháme chvíľku odpočinúť a zatiaľ vymiešame bryndzu a smotanu. Správnu bryndzu poznáme podľa jemných zrniečok (ako piesok).
  6. Dáme zovrieť vodu a pridáme do nej soľ. Nikdy nesolíme halušky - vždy vodu. Keď nám zovrie voda, nahádžeme do nej halušky. Existuje na to kopec prípravkov. Neskúšajte ich hádzať do vody z dosky, keď to neviete. To si radšej dajte niekym ukázať.
  7. Keď halušky vyplávajú, necháme ich ešte asi minútku povariť, vyberieme ich z vody a dáme do misky. Pridáme trošku vymiešanej bryndze, ďalšie halušky, ďalšia bryndza, ... až kým sa nám všetko neuvarí. Dobre premiešame a môžeme servírovať.
  8. Na vrch môžeme posypať opraženou domácou slaninou a zapíjať kefírom, alebo kyslým mliekom. Ak ich pripravíte takto, nikto neuverí, že ste ich robili prvý krát.