Silný čokoládový koláč s makovo vanilkovým krémom
Čokoláda, vanilka a mak. Neverili by ste, ako to ladí 🙂
Ingrediencie
- Čokovrstva:
- - 250 g čokoláda
- - 140 g maslo
- - 5 ks vajec
- - 80 g múka hladká
- - 160 g cukru
- Makovo vanilková vrstva
- - 100g mletého maku + 50g cukru
- - vanilkový puding + 40g cukru
- - 4 dl mlieka
- - 250ml smotany na šľahanie + 20g cukru + stužovač.
Inštrukcie
-
Čokovrstva:
-
Čokoládu a maslo dáme rozpúšťať nad parou. Bielka vymiešame s polkou cukru (80g).
-
Žĺtky s druhou polkou cukru, pridáme múku.
-
Medzitým sa nám už roztopila aj čokoláda.
-
Pozor, musíme ju vychladiť, aby nám neuvarila bieka a žĺtky zmiešané s múkou.
-
Ja som misku, v ktorej sa čokoláda rozpustila ponoril z časti do studenej vody a miešal, kým bola teplota podľa prsta ani teplá ani studená (36-37 stupňov)
-
Potom zamiešať do vaječno-múčnej peny, vyliať do okrúhlej (alebo inej) formy (priemer cca 28cm) a pri teplote 180 stupňov pečieme 25 minút.
-
Po vychladnutí som chrumkavú kôrku z vrchu odstránil. Dáme do chladničky.
-
Makovo vanilková vrstva:
-
Najprv si pomelieme mak (ak nie je pomletý) a zmiešame s cukrom, ktorý mu prináleží. Potom vyšľaháme šľahačku (doprajeme jej cukor a aj stužovač) a nakoniec pripravíme vanilkový puding (tiež s cukrom). Vanilkový puding za stáleho miešania vychladíme (hrniec som ponoril do studenej vody), zmiešame s makom a šľahačkou. Navrstvíme na koláč a necháme v chladničke dobre vychladiť.
-
Makovo vanilkový krém je ľahký, nadýchaný a naozaj je to krém a nie tuhá hmota.
-
Preto po odkrojení a naservírovaní trošku počkajte a tento krém Vám "oblečie" čokoládový koláčik. Možno to chcelo ešte ozdobiť jedným lístočkom mäty, ale tentokrát som ju nemal poruke 🙁
-
Chuť je ale tak famózna, že si na mätu ani nespomeniete a neviem, či dáte priestok na "oblečenie" koláčika, keď ochutnáte 🙂