Go Back
Vytlačiť

Silný čokoládový koláč s makovo vanilkovým krémom

Čokoláda, vanilka a mak. Neverili by ste, ako to ladí :-)

Ingrediencie

  • Čokovrstva:
  • - 250 g čokoláda
  • - 140 g maslo
  • - 5 ks vajec
  • - 80 g múka hladká
  • - 160 g cukru
  • Makovo vanilková vrstva
  • - 100g mletého maku + 50g cukru
  • - vanilkový puding + 40g cukru
  • - 4 dl mlieka
  • - 250ml smotany na šľahanie + 20g cukru + stužovač.

Inštrukcie

  1. Čokovrstva:
  2. Čokoládu a maslo dáme rozpúšťať nad parou. Bielka vymiešame s polkou cukru (80g).
  3. Žĺtky s druhou polkou cukru, pridáme múku.
  4. Medzitým sa nám už roztopila aj čokoláda.
  5. Pozor, musíme ju vychladiť, aby nám neuvarila bieka a žĺtky zmiešané s múkou.
  6. Ja som misku, v ktorej sa čokoláda rozpustila ponoril z časti do studenej vody a miešal, kým bola teplota podľa prsta ani teplá ani studená (36-37 stupňov)
  7. Potom zamiešať do vaječno-múčnej peny, vyliať do okrúhlej (alebo inej) formy (priemer cca 28cm) a pri teplote 180 stupňov pečieme 25 minút.
  8. Po vychladnutí som chrumkavú kôrku z vrchu odstránil. Dáme do chladničky.
  9. Makovo vanilková vrstva:
  10. Najprv si pomelieme mak (ak nie je pomletý) a zmiešame s cukrom, ktorý mu prináleží. Potom vyšľaháme šľahačku (doprajeme jej cukor a aj stužovač) a nakoniec pripravíme vanilkový puding (tiež s cukrom). Vanilkový puding za stáleho miešania vychladíme (hrniec som ponoril do studenej vody), zmiešame s makom a šľahačkou. Navrstvíme na koláč a necháme v chladničke dobre vychladiť.
  11. Makovo vanilkový krém je ľahký, nadýchaný a naozaj je to krém a nie tuhá hmota.
  12. Preto po odkrojení a naservírovaní trošku počkajte a tento krém Vám "oblečie" čokoládový koláčik. Možno to chcelo ešte ozdobiť jedným lístočkom mäty, ale tentokrát som ju nemal poruke :-(
  13. Chuť je ale tak famózna, že si na mätu ani nespomeniete a neviem, či dáte priestok na "oblečenie" koláčika, keď ochutnáte :-)