Makovo tvarohový múčnik
Keď je na stole makový a tvarohový koláč, neviem, pre ktorý sa mám rozhodnúť. Tento mi uľahčuje rozhodovanie.
Ingrediencie
- CESTO:
- 250 g polohrubá múka
- 125 g maslo klasické 82 %-né
- 1 vajce
- 100 g cukor
- 1 vanilkový cukor
- 1 čl prášok do pečiva
- MAKOVÁ VRSTVA:
- 250 g mletého maku
- 100 g kryštálový cukor
- 2 PL lekváru kyslejší
- 1 PL medu
- 1 PL maslo
- 150 ml mlieka
- TVAROHOVÁ VRSTVA:
- 250 g hrudkového tvarohu
- 200 ml kyslá smotana
- 100 g kryštálový cukor
- 3 vajcia
- 1 PL citrónovej šťavy
- 1 vanilkový puding- prášok
Inštrukcie
-
Môj plech mal rozmer 28*42 cm
-
CESTO:
-
Z uvedených ingrediencií vypracujeme hladké cesto. Plech potrieme maslom, posypeme múkou a položíme naň rozvaľkané cesto. pomocou pohára valcovitého tvaru ho môžeme rozvaľkať po úplné kraje plechu.
-
MAKOVÁ VRSTVA:
-
Všetko okrem maku dáme do jedného hrnca, za stáleho miešania privedieme do varu a pridáme aj mak - necháme trošku vychladnúť a vylejeme na pripravené surové cesto.
-
TVAROHOVÁ VRSTVA:
-
Pripravíme si sneh z bielkov - dáme bokom.
-
Žĺtka vyšľaháme s cukrom, pridáme ostatné ingrediencie a vymiešame takú kašu. pridáme sneh z bielkov a šup ho na makovú vrstvu.
-
Pečieme pri teplote 180°C zhruba 35-40 minút.