Perkedel kentang - indonézske zemiakové pllacky
Ingrediencie
  • 500 g zemiaky
  • 2 vajcia
  • 1 kus jarnej cibuľky aj s vňaťou
  • 1 čerstvý zelerový list
  • čerstvo mleté čierna korenie podľa chuti
  • čerstvo nastrúhaný muškátový oriešok podľa chuti
  • 1 čajová lyžička soli
  • slnečnicový olej na vyprážanie
Inštrukcie
  1. Zemiaky ošúpeme, pokrájame na menšie kúsky a uvaríme v osolenej vode do mäkka.
  2. Zatiaľ umyjeme zellerový list, osušíme a na jemno ho posekáme, očistíme jednu jarnú cibuľku a pokrájame ju na kolieska aj s vňaťou. Uvarené zemiaky scedíme z vody a ešte za tepla roztlačíme, necháme trocha vychladnúť.
  3. Okoreníme čerstvo mletým čiernym korením a nastrúhame na zemiaky muškátový oriešok, pridáme 2 vaječné žĺtky /nepridávajte celé vajcia, cesto by veľmi zredlo!!!, vaječné žĺtky zemiakové cesto naopak výborne spevnia a dobre sa s ním pracuje/, posekanú zelerovú vňať, jarnú cibuľku aj s vňaťou, poriadne zmiešame na hladkú masu a odložíme asi 1 na hodinu do chladničky, aby sa dobre prepojili chute. A aby sa zemiaková zmes dobre spojila.
  4. Vyberieme z chladničky, vlhkými rukami vytvarujeme z masy guľky o priemere 5 až 7 cm, dlaňami ich sploštíme na placky o hrúbke asi 1 cm, obalíme ich vo vaječných bielkoch, ktoré sme predtým našľahali vidličkou.
  5. Obalené placky ihned vkladáme do rozohriateho oleja a po oboch stranách ich vypražíme do peknej zlato - hnedej farby a kým povrch bude pekne do chrumkava.
  6. Vypražené placky dáme odsať z prebytočného tuku na papierovú utierku, ešte horúce placky podávame, ja som ich servírovala s jednoduchým rajčinovým šalátom, mali sme výbornú ľahkú úžasne chutnú večeru, sama som nepredpokladala, že toto jedlo je až také výborné.
  7. Príprava je jednoduchá a rýchla, tieto zemiakové placky sú na povrchu chrumkavé z vypražených vaječných bielkov, vo vnútri sú veľmi šťavnaté a mäkkučké s úžasnou chuťou, ktorú im dá tých málo pôoužitých ingrediecií.
Poznámky k receptu

V Indonézii sa Perkedel kentang podáva tradične s Nasi sayur a s Nasi campur, čo je ryža zmiešaná so zeleninou, je to jedlo, ktoré sa v každej reštaurácii pripravuje o niečo ináč a dom od domu sa stretnete s inou verziou. Perkedel kentang je mimoriadne obľúbený nielen v Indonézii, ale aj v Číne, v Malajzii, na Jáve, v Singpúre, v Indii a inde vo východnej Ázii, ide o vplyv holandskej kuchyne v tejto oblasti, často sa mieša s hovädzím mletým mäsom, tieto zemiakové placky sú známe aj v Európe, kde sa podávajú bud samostatne so zeleninovým šalátom alebo ako príloha k rôznym omáčkam zo zeleniny resp. sa kladú na vrch zeleninových omáčok na ich vylepšenie.