Recept na veľmi chutný výdatný sýty slaný koláč, ktorý som naplnila paradajkovou omáčkou, mozarellou, paprikovým salámom a paradajkami.
Ingrediencie
Cesto:
500gramov hladkej múky extra špeciál 00
1lyžička soli
21gramov čerstvého droždia
1lyžička cukru kryštál
300mlvlažnej vody
3lyžice olivového oleja
Náplň:
4lyžice Rýchlej paradajkovej omáčky podľa Jamieho Olivera
8plátkov mozarelly
100gramov paprikovej salámy
2ks čerstvých paradajok
čerstvá bazalka podľa chuti
soľ podľa chuti
Inštrukcie
Pripravíme rýchlu paradajkovú omáčku na pizzu podľa Jamieho Olivera a necháme vychladnúť. Recept TU:https://www.sefkuchari.sk/recept-1323-Rychla-paradajkova-omacka-na-pizzu-podla-Jamieho-Olivera-.html
Do misy robota dáme preosiatu hladkú múku, soľ, premiešame, do jamky v múke rozdrobíme čerstvé droždie, posypeme cukrom, zalejeme vlažnou vodou a necháme vykysnúť kvások.
K vykysnutému kvásku prilejeme olivový olej a miesiacimi hákmi vypracujeme lesklé pružné nelepivé mäkšie cesto, ktoré prikryjeme čistou utierkou a necháme na teple vykysnúť do dvojnásobného objemu - asi 1,5 hodiny.
Vykysnuté cesto vyklopíme na dosku, rozdelíme na 2 bochníky, ktoré rozvaľkáme na obdĺžnik o hrúbke asi 1 až 2 mm.
S cestom sa výborne pracuje, netreba podsypávať múkou, ihned s ním pracujeme bez dalšieho kysnutia.
Cesto pomyselne zvisle rozdelíme na 3 rovnaké časti a z oboch bočných strán rovnobežne šikmo narežeme ostrým nožom asi 1 cm široké pásy od stredu smerom von a nadol ako ihličnatý strom.
Do stredu, ktorý tvorí kmeň stromu, rovnomerne zvisle nanesieme paradajkovú omáčku, pričom hore a dolu ponecháme asi 5 cm voľný pás cesta.
Na paradajkovú omáčku položíme plátky mozarelly pokrájané na hrúbku asi 2 mm a posypeme lístkami bazalky.Na jeden koláč som dala 4 plátky mozarelly.
Na mozarellu pokladieme v zvislom páse tenučké kolieska paprikovej salámy tak, aby sa navzájom čiastočne prekrývali.
Pás zo salámy prikryjeme plátkami čerstvých paradajok o hrúbke asi 2 mm a ochutíme ich soľou.
Zhora aj zdola náplň prekryjeme voľným cestom, z oboch bokov postupne zodvihneme pokrájané šikmé pláty voľného cesta, ktoré v strede nad náplňou preložíme čiastočne cez seba a ľahkým stlačením spojíme, čím naplnený koláč uzavrieme.
Hotový koláč opatrne preložíme na plech vystlaný teflonovou foliou a povrch koláča potrieme rozšľahaným vajcom, vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov C, pečieme asi 20 až 25 minút, kým sa povrch upečie do peknej zlato - hnedej farby.
Upečený koláč vyberieme z rúry, necháme chvľu chladnúť na mriežke, potom ho prekrojíme na polovicu a podávame ešte teplý, ked je syr ešte tekutý,vtedy chutí najlepšie.
servírujeme s horúcim čajom. Tento koláč je dekoratívna a výborná sýta večera v chladnejší deň.