Slaný koláč so syrom a s bylinkami
Výborná večera pre zimné dni.
Ingrediencie
- Cesto:
- 200 gramov hladkej múky extra špeciál 00
- 0,5 lyžičky soli
- 20 gramov čerstvého droždia
- štipka cukru kryštál
- 125 ml vlažnej vody
- 1 lyžica olivového oleja
- Náplň:
- 200 gramov nastrúhaného tvrdého syra podľa vlastného výberu
- 50 gramov nastrúhaného parmezánu
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice olivového oleja
- sušené oregáno podľa chuti
- sušený tymián podľa chuti
- soľ podľa chuti
Inštrukcie
-
Múku preosejeme, nasypeme do misy robota, premiešame so soľou, do jamky v múke rozdrobíme čerstvé droždie, posypeme cukrom, zalejeme vlažnou vodou a necháme vykysnúť kvások, ku kvásku prilejeme olej a vypracujeme miesiacimi hákmi mäkšie pružné cesto, ktoré necháme prikryté čistou utierkou asi 20 minút kysnúť, potom ho rozdelíme na 2 časti, ktoré rozvaľkáme do kruhu o priemere asi 24 cm.
-
Oba kruhy položíme na plech vystlaný teflonovou foliou/pečiacim papierom, povrch cesta potrieme olejom, posypeme sušeným oregánom a tymiánom, osolíme podľa chuti a pokladieme plátkami cesnaku, na koláč nastrúhame syr podľa vlastného výberu.
-
Vložíme piecť do rúry vyhriatej na 250 stupňov C a pečieme do zlatohneda, kým sa syr pekne rozpustí - asi 10 minút. Podávame horúce, servírujeme s horúcim čajom s citrónom.
Poznámky k receptu
Recept je veľmi variabilný, môžeme použiť akékoľvek bylinky a využiť zbytkový syr, ktorý máme doma, ev. kombináciu syrov. Ide o veľmi chutnú jednoduchú lacnú večeru, ktorá je rýchlo hotová