Slaný koláč so syrom a s bylinkami
Výborná večera pre zimné dni.
Ingrediencie
  • Cesto:
  • 200 gramov hladkej múky extra špeciál 00
  • 0,5 lyžičky soli
  • 20 gramov čerstvého droždia
  • štipka cukru kryštál
  • 125 ml vlažnej vody
  • 1 lyžica olivového oleja
  • Náplň:
  • 200 gramov nastrúhaného tvrdého syra podľa vlastného výberu
  • 50 gramov nastrúhaného parmezánu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice olivového oleja
  • sušené oregáno podľa chuti
  • sušený tymián podľa chuti
  • soľ podľa chuti
Inštrukcie
  1. Múku preosejeme, nasypeme do misy robota, premiešame so soľou, do jamky v múke rozdrobíme čerstvé droždie, posypeme cukrom, zalejeme vlažnou vodou a necháme vykysnúť kvások, ku kvásku prilejeme olej a vypracujeme miesiacimi hákmi mäkšie pružné cesto, ktoré necháme prikryté čistou utierkou asi 20 minút kysnúť, potom ho rozdelíme na 2 časti, ktoré rozvaľkáme do kruhu o priemere asi 24 cm.
  2. Oba kruhy položíme na plech vystlaný teflonovou foliou/pečiacim papierom, povrch cesta potrieme olejom, posypeme sušeným oregánom a tymiánom, osolíme podľa chuti a pokladieme plátkami cesnaku, na koláč nastrúhame syr podľa vlastného výberu.
  3. Vložíme piecť do rúry vyhriatej na 250 stupňov C a pečieme do zlatohneda, kým sa syr pekne rozpustí - asi 10 minút. Podávame horúce, servírujeme s horúcim čajom s citrónom.
Poznámky k receptu

Recept je veľmi variabilný, môžeme použiť akékoľvek bylinky a využiť zbytkový syr, ktorý máme doma, ev. kombináciu syrov. Ide o veľmi chutnú jednoduchú lacnú večeru, ktorá je rýchlo hotová