200gramov nastrúhaného tvrdého syra podľa vlastného výberu
50gramov nastrúhaného parmezánu
2strúčiky cesnaku
2lyžice olivového oleja
sušené oregáno podľa chuti
sušený tymián podľa chuti
soľ podľa chuti
Inštrukcie
Múku preosejeme, nasypeme do misy robota, premiešame so soľou, do jamky v múke rozdrobíme čerstvé droždie, posypeme cukrom, zalejeme vlažnou vodou a necháme vykysnúť kvások, ku kvásku prilejeme olej a vypracujeme miesiacimi hákmi mäkšie pružné cesto, ktoré necháme prikryté čistou utierkou asi 20 minút kysnúť, potom ho rozdelíme na 2 časti, ktoré rozvaľkáme do kruhu o priemere asi 24 cm.
Oba kruhy položíme na plech vystlaný teflonovou foliou/pečiacim papierom, povrch cesta potrieme olejom, posypeme sušeným oregánom a tymiánom, osolíme podľa chuti a pokladieme plátkami cesnaku, na koláč nastrúhame syr podľa vlastného výberu.
Vložíme piecť do rúry vyhriatej na 250 stupňov C a pečieme do zlatohneda, kým sa syr pekne rozpustí - asi 10 minút. Podávame horúce, servírujeme s horúcim čajom s citrónom.
Poznámky k receptu
Recept je veľmi variabilný, môžeme použiť akékoľvek bylinky a využiť zbytkový syr, ktorý máme doma, ev. kombináciu syrov. Ide o veľmi chutnú jednoduchú lacnú večeru, ktorá je rýchlo hotová