Trošku upravená koložvárska kapusta
Celé kúsky mäsa, šťavnatá kyslá kapusta, ryža a smotana. Milujem skoro všetko, kde je kyslá kapusta.
Ingrediencie
- - 2 kg kyslej kapusty
- - 1 kg bravčového chudého mäsa
- - masť je lepšia ako olej kačacia je ideálna, ale aj bravčová môže byť
- - 1 velikánska cibuľa alebo pár menších
- - 1 paradajkový pretlak cca 150 ml
- - 1 kyslá smotana 250ml
- - 1/2 smotany na šľahanie
- - strúhaný tvrdý syr
Inštrukcie
-
Do originál koložvárskej kapustry ide mäso pomleté, my si ho len nakrájame 🙂
-
Cibuľu nakrájame a opražíme na troške masti. Nie len tak do sklovita, ale nech pekne chytí farbu do hneda (nespáliť).
-
Pridáme na drobné kúsky nakrájané mäso a podlejeme vriacou vodou, ale len tak, aby sme mali vodu maximálne po mäso. Osolíme 1/2 čl soli a pomaličky dusíme hodinku - hodinku a pol (treba vyskúšať.
-
Kapustu necháme vlastnou váhou scediť. Do druhého hrnca dáme trošku masti a opražíme kapustu, pridáme pretlak zakryjeme a pomaličky dusíme 40 minút. Dokončí sa nám zároveň s mäskom.
-
Ryžu opláchneme v horúcej vode a uvaríme podľa návodu. Na túto dávku bude stačiť hrnček ryže - 250ml. Ryža sa nám dokončí zároveň s kapustou a mäsom.
-
Medzitým si pripravíme smotanu. Stačí obe smotany dobre vyšľahať metličkou.
-
Do keramickej nádoby (alebo jenskej misy) dáme polovicu udusenej kapusty, na to všetku uvarenú ryžu, potom hotové mäso so šťavou a zvyšok kapusty. Nakoniec príde smotana a vrch môžeme ešte posypať strúhaným syrom.
-
Dáme neprikryté zapiecť na 180 °C po dobu zhruba 30 minút. Odsledujte si to.
-
Všetko je v podstate hotové, čiže spodná časová hranica zapekanie nie je určená, ale tú hornú časovú hranicu určuje stupeň zapečenia vrchnej vrstvy so smotanou a syrom - nenechajte to zhorieť. Pred podávaním odporúčame odstáť aspoň 15 minút, nech sa chute prepoja a vyzrejú.