Trošku upravená koložvárska kapusta
Celé kúsky mäsa, šťavnatá kyslá kapusta, ryža a smotana. Milujem skoro všetko, kde je kyslá kapusta.
Ingrediencie
  • - 2 kg kyslej kapusty
  • - 1 kg bravčového chudého mäsa
  • - masť je lepšia ako olej kačacia je ideálna, ale aj bravčová môže byť
  • - 1 velikánska cibuľa alebo pár menších
  • - 1 paradajkový pretlak cca 150 ml
  • - 1 kyslá smotana 250ml
  • - 1/2 smotany na šľahanie
  • - strúhaný tvrdý syr
Inštrukcie
  1. Do originál koložvárskej kapustry ide mäso pomleté, my si ho len nakrájame 🙂
  2. Cibuľu nakrájame a opražíme na troške masti. Nie len tak do sklovita, ale nech pekne chytí farbu do hneda (nespáliť).
  3. Pridáme na drobné kúsky nakrájané mäso a podlejeme vriacou vodou, ale len tak, aby sme mali vodu maximálne po mäso. Osolíme 1/2 čl soli a pomaličky dusíme hodinku - hodinku a pol (treba vyskúšať.
  4. Kapustu necháme vlastnou váhou scediť. Do druhého hrnca dáme trošku masti a opražíme kapustu, pridáme pretlak zakryjeme a pomaličky dusíme 40 minút. Dokončí sa nám zároveň s mäskom.
  5. Ryžu opláchneme v horúcej vode a uvaríme podľa návodu. Na túto dávku bude stačiť hrnček ryže - 250ml. Ryža sa nám dokončí zároveň s kapustou a mäsom.
  6. Medzitým si pripravíme smotanu. Stačí obe smotany dobre vyšľahať metličkou.
  7. Do keramickej nádoby (alebo jenskej misy) dáme polovicu udusenej kapusty, na to všetku uvarenú ryžu, potom hotové mäso so šťavou a zvyšok kapusty. Nakoniec príde smotana a vrch môžeme ešte posypať strúhaným syrom.
  8. Dáme neprikryté zapiecť na 180 °C po dobu zhruba 30 minút. Odsledujte si to.
  9. Všetko je v podstate hotové, čiže spodná časová hranica zapekanie nie je určená, ale tú hornú časovú hranicu určuje stupeň zapečenia vrchnej vrstvy so smotanou a syrom - nenechajte to zhorieť. Pred podávaním odporúčame odstáť aspoň 15 minút, nech sa chute prepoja a vyzrejú.