Jelenie stehno na štýl guláša na horkej čokoláde
Neveril by som tomu, že čokoláda a mäso idú k sebe, až kým som sa nezúčastnil školy varenia u jedného z najlepších šéfkuchárov.
Ingrediencie
  • M äso:
  • 2 PL masti husacia, kačacia, bravčová, ...
  • 1 väčšia cibuľa
  • 1 až 1 môže byť aj diviak, srna, alebo iná chudá divina, 5 kg jelenieho stehna
  • 2-3 dl leča (najlepšie je samozrejme domáce
  • 1 l vývaru tentokrát môže byť aj z bujónu
  • 40 g horkej čokolády Amazonas z Lidla je super
  • cca 30g maslo obyčajné
  • Knedľa : 1 kus pre 3-4 osoby
  • 250 g múka polohrubá
  • 125 ml mlieko+voda 65 ml + 60 ml
  • 1 čl soľ
  • 1 vajce
  • 1 PL oleja
  • 1 sáčok droždia cca 7g
  • 1 PL cukor kryštálový
Inštrukcie
  1. Na masti osmahneme cibuľu. V ostatných receptoch sa píše, že DO SKLOVITA, ale my pridáme a dáme DO ŽLTOHNEDA.
  2. Cibuľa je oveľa lepšie, keď chytí farbu a "pustí karamel". Presvedčí Vás už aj samotná vôňa.
  3. Pridáme lečo (áno, mäso pôjde až potom), orestujeme tak 5 minút, prikryjeme a pomaly dusíme ešte 10 minút. Ak by sme nemali žiadnu šťavu, podlejeme maximálne 1 dl vývaru (je jedno aký - zeleninový, hovädzí, kurací).
  4. Lečo dusíme pred mäsom preto, lebo ho chceme úplne rozvariť. Po 10 minútach dusenia pridáme pokrájené mäsko (2x2 cm), podlejeme VRIACIM vývarom (bujónom) tak, aby sme zakryli mäso.
  5. Dusíme na veľmi miernom plameni prikryté tak 1,5-2 hodiny - záleží od mäsa - treba vyskúšať. Keď sa už rozpadá, je hotové. Pridáme maslo a nalámanú čokoládu a HOTOVO. Podávame s knedľou.
  6. Najlepšia knedľa je domáca. Ak by ste nevedeli, ako na ňu Tu je recept na domácu knedľu:
  7. 3-4 PL múky zamiešať vo vlažnom mlieku s vodou (40-45 stupňov), nasypať kvasnice, posypať cukrom, pomiešať a na teplom (nie prehnane teplom) mieste nechať 30 minút podkysnúť. Následne pridať zvyšnú múku a ostatné ingrediencie, vypracovať vláčne (riedke) cesto a znova nechať podkysnúť 30-40 minút.
  8. POKRAČUJEME.
  9. Vytvarujeme požadovaný tvar (ovál, podlhovastú kneľu, kocku, úsečku, triangel, ...)
  10. Vložíme do nádobky na parenie a necháme ešte 15 minút podkysnúť (Ak ale máme čas, kľudne aj 30 minút) až potom paríme 20 minút. Je dôležité pred parením nechať podkysnúť, bude nádherná, NADÝCHANÁ MAKUČKÁ 🙂
  11. Odporúčam pred parením všetko riadne potrieť olejom, alebo maslom - lepšie sa oddelí, ak sa prilepí. Počas tých 20 minút zásadne neotvárať, nekontrolovať, preto si rozmyslite, koľko vody dáte na parenie.
  12. Knedľa nesmie byť vo vode, ale ak sa Vám voda minie, môžete poškodiť hrniec, preto odporúčam priviesť vodu do varu a ďalej PARIŤ len pomaličky - aby sa para vytvárala, ale zase nie toľko, aby to všetko uniklo z hrnca.
  13. Po 20 minútach vytiahneme knedľu na drevenú dosku, popicháme špáradlom (unikne nám prebytočná para a knedľa ostane pekná nafúkaná - ako perinka. necháme trošku obschnúť, na ruky dáme tak 1 čl oleja a knedľu potrieme, aby nám tak nevysychala.
  14. POZNÁMKA PRE NOVÁČIKOV:
  15. Parenie znamená, že máme dve nádoby. Jedna je položená na druhej. Tá vrchná má dierkované dno a tam je knedľa.
  16. Tá spodná je naplnená vodou (nesmie siahať až po spodok tej vrchnej) a tá voda sa varí. vytvárajúca para prechádza cez dierky do vrchného hrnca a tepelne pripravuje tú knedľu).