Francúzska roláda z kurčaťa
Prišla mi početná návšteva s deťmi, bolo treba ich milo a chutne prekvapiť pestrým dobrým jedlom, ktoré možno podávať za tepla i za studena, vybrala som recept z francúzskej kuchyne.
Ingrediencie
  • 1 kurča o váhe cca 2000 gramov
  • 1 hlávka ľadového šalátu
  • 200 gramov tvrdého syra vcelku
  • 200 gramov stredne veľkých paradajok
  • 200 gramov čerstvých malých šampiňónov
  • 200 gramov tenkých plátkov morčacej šunky
  • 100 gramov čerstvého masla pokrájaného na plátky
  • 4 lyžice plnotučnej horčice
  • soľ podľa chuti
  • čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
Inštrukcie
  1. Kurča vykostíme ostrým nožom, stehenné a krídelné kosti vyberieme a kopírujeme spredu od prsnej kosti hrudný kôš tak, aby sme neprerezali kožu a dostaneme súvislý pás mäsa aj s kožou, ktorý rozprestrieme na podnos.
  2. Mäsíčko na prsiach zrežeme horizontálne a položíme ho na miesta, kde je mäska len málo alebo tam, kde je iba koža. Syr v celku pokrájame na tenké pásiky, čo vôbec nevadí, lebo pri pečení sa pásiky syra roztečú a spoja do jednoliateho plátu. Pohodlnejšie je mať plátkový syr.
  3. Šampiňóny očistíme len vlhkou handričkou, nelúpeme a pokrájame na plátky.
  4. Paradajky umyjeme a pokrájame na plátky.
  5. Od hlávky šalátu oddelíme listy, umyjeme a necháme odkvapkať z vody. Miesto kuchynského povrázku použijeme pečiaci papier, na ktorý rozložíme plátky masla. Plát z kuracieho mäsa z oboch strán osolíme a okoreníme čerstvo mletým čiernym korením, potom ho položíme na plátky masla na pečiacom papieri.
  6. Mäsko natrieme horčicou. Na potreté mäsko horčicou položíme šalátové listy.
  7. Na šalátové listy položíme plátky paradajok v jednej vrstve. Na plátky paradajok pokladieme plátky šampiňonov a každú zeleninku ešte jemne osolíme a okoreníme čiernym korením.
  8. Na šampiňóny rozložíme pásiky syra. Vrstvu syra pokryjeme plátkami morčacej šunky, čím aj ukončíme vrstvenie surovín. Na vrch ešte dáme plátky masla. Po dlžke celé zarolujeme pomocou pečiaceho papiera do rolády a oba konce pevne utiahneme ako na salonke.
  9. Zabalenú roládu - "salonku" - vložíme do pekáča, trocha podlejeme studenou vodou a pečieme v trúbe na 170 stupňoch C 2 hodiny.
  10. Asi 20 minút pred koncom pečenia roládu vyberieme z trúby, hore prerežeme pečiaci papier, dookola ho pouvoľňujeme od rolády, vrátime pekáč do trúby a teplotu zvýšime na 200 stupňov C a pečieme ešte 20 minút, aby sa kožička upiekla krásne do chrumkava.
  11. Po chvíli odpočinku roládu pokrájame na 2 cm hrubé pláty a podávame s dusenou ryžou.
Poznámky k receptu

Výhodou tejto rolády je úžasná šťavnatosť, výborná chuť, jednoduchosť prípravy a kostru z vykosteného kuraťa s odrezkami použijete na výborný kurací vývar, roláda chutí za tepla i za studena, za celkom primeranú cenu zasýtite viac ľudí a podávate sviatočný hlavný chod aj polievku, na vykostenie kurčaťa odporúčam kúpiť kurča o celkovej váhe aspoň 1800 gramov a viac, predpokladom ľahkého vykostenia kurčaťa je predovšetkým veľmi ostrý nôž, na youtube nájdete viac názorných vídei na vykostenie kurčaťa, netreba sa toho vôbec báť.