Francúzska roláda z kurčaťa
Prišla mi početná návšteva s deťmi, bolo treba ich milo a chutne prekvapiť pestrým dobrým jedlom, ktoré možno podávať za tepla i za studena, vybrala som recept z francúzskej kuchyne.
Ingrediencie
- 1 kurča o váhe cca 2000 gramov
- 1 hlávka ľadového šalátu
- 200 gramov tvrdého syra vcelku
- 200 gramov stredne veľkých paradajok
- 200 gramov čerstvých malých šampiňónov
- 200 gramov tenkých plátkov morčacej šunky
- 100 gramov čerstvého masla pokrájaného na plátky
- 4 lyžice plnotučnej horčice
- soľ podľa chuti
- čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
Inštrukcie
-
Kurča vykostíme ostrým nožom, stehenné a krídelné kosti vyberieme a kopírujeme spredu od prsnej kosti hrudný kôš tak, aby sme neprerezali kožu a dostaneme súvislý pás mäsa aj s kožou, ktorý rozprestrieme na podnos.
-
Mäsíčko na prsiach zrežeme horizontálne a položíme ho na miesta, kde je mäska len málo alebo tam, kde je iba koža. Syr v celku pokrájame na tenké pásiky, čo vôbec nevadí, lebo pri pečení sa pásiky syra roztečú a spoja do jednoliateho plátu. Pohodlnejšie je mať plátkový syr.
-
Šampiňóny očistíme len vlhkou handričkou, nelúpeme a pokrájame na plátky.
-
Paradajky umyjeme a pokrájame na plátky.
-
Od hlávky šalátu oddelíme listy, umyjeme a necháme odkvapkať z vody. Miesto kuchynského povrázku použijeme pečiaci papier, na ktorý rozložíme plátky masla. Plát z kuracieho mäsa z oboch strán osolíme a okoreníme čerstvo mletým čiernym korením, potom ho položíme na plátky masla na pečiacom papieri.
-
Mäsko natrieme horčicou. Na potreté mäsko horčicou položíme šalátové listy.
-
Na šalátové listy položíme plátky paradajok v jednej vrstve. Na plátky paradajok pokladieme plátky šampiňonov a každú zeleninku ešte jemne osolíme a okoreníme čiernym korením.
-
Na šampiňóny rozložíme pásiky syra. Vrstvu syra pokryjeme plátkami morčacej šunky, čím aj ukončíme vrstvenie surovín. Na vrch ešte dáme plátky masla. Po dlžke celé zarolujeme pomocou pečiaceho papiera do rolády a oba konce pevne utiahneme ako na salonke.
-
Zabalenú roládu - "salonku" - vložíme do pekáča, trocha podlejeme studenou vodou a pečieme v trúbe na 170 stupňoch C 2 hodiny.
-
Asi 20 minút pred koncom pečenia roládu vyberieme z trúby, hore prerežeme pečiaci papier, dookola ho pouvoľňujeme od rolády, vrátime pekáč do trúby a teplotu zvýšime na 200 stupňov C a pečieme ešte 20 minút, aby sa kožička upiekla krásne do chrumkava.
-
Po chvíli odpočinku roládu pokrájame na 2 cm hrubé pláty a podávame s dusenou ryžou.
Poznámky k receptu
Výhodou tejto rolády je úžasná šťavnatosť, výborná chuť, jednoduchosť prípravy a kostru z vykosteného kuraťa s odrezkami použijete na výborný kurací vývar, roláda chutí za tepla i za studena, za celkom primeranú cenu zasýtite viac ľudí a podávate sviatočný hlavný chod aj polievku, na vykostenie kurčaťa odporúčam kúpiť kurča o celkovej váhe aspoň 1800 gramov a viac, predpokladom ľahkého vykostenia kurčaťa je predovšetkým veľmi ostrý nôž, na youtube nájdete viac názorných vídei na vykostenie kurčaťa, netreba sa toho vôbec báť.