Jahodový lekvár
Odložte si na zimu. Do koláčov, na palacinky, alebo len tak na raňajky na čerstvý maslový chlieb.
Ingrediencie
  • 1 kg umytých očistených jahôd
  • 400 g kryštálového cukru
Inštrukcie
  1. Uvedený pomer je orientačný. Niekto môže mať rád sviežejší lekvár a vtedy je cukru menej. Kľudne môžete ísť až na 300 gramov.
  2. Je niekoľko zásad pri príprave lekváru:
  3. Jahody umývame tesne pred spracovaním spolu so stopkami.
  4. Stopky odstraňujeme len z umytých jahôd.
  5. Cukor nasypeme na umyté jahody a necháme ho nech sa sám rozpustí - preleje cez jahody.
  6. Jahody môžeme popučiť nahrubo rukami (čistými), alebo aj ponorným mixérom. Záleží od toho, či chcete mať v lekvári kúsky jahôd, alebo ho chcete použiť ako homogénnu zmes medzi piškótu a krém v koláči. Niekedy je vhodnejší redší lekvár, ale ak chcete spraviť buchty na pare s jahodovým lekvárom, mal by byť tuhší - hustejší - tmavší (ako na obrázku).
  7. Po rozpustení cukru teda jahody rozmixujeme, alebo rozpučíme a dáme pomaličky variť do väčšieho hrnca s nepriľnavým dnom a vnútornou stranou.
  8. V menšom hrnci, alebo ešte lepšie na panvici na vedľajšom horáku si vždy odoberieme toľko zmesi, čo po zredukovaní na požadovanú hustotu potom vyplní jeden pripravený zaváraninový pohár.
  9. Pred naplnením si pohár predhrejte (najlepšie vriacou vodou), a pripravený lekvár naraz vylejte do suchého predhriateho pohára. Nalejte skoro po vrch - tak 1 - 1,5 cm od kraja. Priložte vrchnák a počkajte tak 30 sekúnd, aby sa vzduch medzi lekvárom a vrchnákom poriadne zohrial. Vzduch za zohreje a tým sa sám vytlačí z pohára.
  10. Potom už stačí riadne zavrieť. Pre istotu môžete ešte aj sterilizovať, ale už to nebude nutné, lebo sterilizácia spočíva v tom, že sa odstráni vzduch a to už sme odstránili.
Poznámky k receptu

Ak Vám lekvár vydrží aj 2 roky, niekde sa stala chyba, lebo dobrý lekvár sa zje 🙂