Jahodový lekvár
Odložte si na zimu. Do koláčov, na palacinky, alebo len tak na raňajky na čerstvý maslový chlieb.
Ingrediencie
- 1 kg umytých očistených jahôd
- 400 g kryštálového cukru
Inštrukcie
-
Uvedený pomer je orientačný. Niekto môže mať rád sviežejší lekvár a vtedy je cukru menej. Kľudne môžete ísť až na 300 gramov.
-
Je niekoľko zásad pri príprave lekváru:
-
Jahody umývame tesne pred spracovaním spolu so stopkami.
-
Stopky odstraňujeme len z umytých jahôd.
-
Cukor nasypeme na umyté jahody a necháme ho nech sa sám rozpustí - preleje cez jahody.
-
Jahody môžeme popučiť nahrubo rukami (čistými), alebo aj ponorným mixérom. Záleží od toho, či chcete mať v lekvári kúsky jahôd, alebo ho chcete použiť ako homogénnu zmes medzi piškótu a krém v koláči. Niekedy je vhodnejší redší lekvár, ale ak chcete spraviť buchty na pare s jahodovým lekvárom, mal by byť tuhší - hustejší - tmavší (ako na obrázku).
-
Po rozpustení cukru teda jahody rozmixujeme, alebo rozpučíme a dáme pomaličky variť do väčšieho hrnca s nepriľnavým dnom a vnútornou stranou.
-
V menšom hrnci, alebo ešte lepšie na panvici na vedľajšom horáku si vždy odoberieme toľko zmesi, čo po zredukovaní na požadovanú hustotu potom vyplní jeden pripravený zaváraninový pohár.
-
Pred naplnením si pohár predhrejte (najlepšie vriacou vodou), a pripravený lekvár naraz vylejte do suchého predhriateho pohára. Nalejte skoro po vrch - tak 1 - 1,5 cm od kraja. Priložte vrchnák a počkajte tak 30 sekúnd, aby sa vzduch medzi lekvárom a vrchnákom poriadne zohrial. Vzduch za zohreje a tým sa sám vytlačí z pohára.
-
Potom už stačí riadne zavrieť. Pre istotu môžete ešte aj sterilizovať, ale už to nebude nutné, lebo sterilizácia spočíva v tom, že sa odstráni vzduch a to už sme odstránili.
Poznámky k receptu
Ak Vám lekvár vydrží aj 2 roky, niekde sa stala chyba, lebo dobrý lekvár sa zje 🙂