- 3000 gramov marhúľ - čistá váha po úprave
- 700 gramov cukru kryštál na 1000 gramov čistej váhy upravených marhúľ
-
Čerstvo obrané zrelé nepoškodené marhule umyjeme, odkôstkujeme, vyrežeme prípadné kazy, pokrájame na menšie kúsky, presne odvážime a presypeme do vyššieho hrnca, v ktorom marhule pomocou ponorného mixéra rozmixujeme na kašu, potom nemusíte marhule šúpať.
-
Hrniec s marhuľovou kašou dáme na sporák na najvyšší plameň, stále miešame, ked sa začne tvoriť pena, plameň znížime na minimum, prisypeme kryštálový cukor, premiešame, v priemere ide cca 700 - 1000 gramov na 1000 gramov čistej váhy upravených marhúľ, je však lepšie marhule ochutnať, ak nie sú dosť sladké zvýšime množstvo cukru, ak sú zase marhule veľmi sladké, množstvo pridaného cukru znížime, podľa toho, aké sladké máme radi.
-
Hrniec s osladenými marhuľami za stáleho varenia na najnižšom plameni a za stáleho miešania odparujeme na požadovanú hustotu., ked sa nám vidí zmes dostatočne hustá, presne taká, akú hustú ju chceme mať, teda ak sa znížil celkový objem zmesi približne o 1/3 - tinu, t, j. marhuľová zmes zostáva na vareche, už z nej nesteká a pri miešaní sa tvorí cestička za varechou v hrnci, odoberieme malé množstvo zmesi na malý tanierik, necháme asi 5 minút chladnúť, uprostred spravíme vareškou cestičku, tanierik s marhuľovou zmesou dáme na 5 minút do chladničky a ak sa nám zmes nezlieva dohromady a zostáva oddelená, máme lekvár hotový a môžeme plniť lekvár do pohárov.
-
Horúci lekvár plníme do čistých umytých vysterilizovaných a suchých pohárov, naplníme asi 2 cm pod okraj, uzavrieme viečkom, naplnené poháre obrátime na 5 minút hore dnom, aby sa viečka dobre prichytili, obrátime späť a skontrolujeme, naplnené poháre s horúcim lekvárom dáme do "suchého dunstu" - zabalíme do deky, tu ich necháme, kým úplne lekvár nevychladne.
-
Hotový lekvár odložíme na poličku do špajze, po otvorení uchovávame v chladničke uzavreté viečkom, kým sa lekvár nespotrebuje.
Tento lekvár je úplne bez konzervantov a éčiek, akýchkoľvek iných prídavných látok a ochutenia či želírovacích pomôcok, lekvár konzervuje samotný cukor, vydrží bez ujmy aj viac ako 2 roky, takýto čistý lekvár určite v obchode kúpiť nedostanete, je vlastný domáci a viete, čo do neho dáte a je nepomerne lacnejší ako kúpené v obchode. Drobné rady na záver, varte vždy len menšie dávky vo vyššom hrnci, horúci lekvár totiž rád dosť vystrekuje, zabránite zbytočným nepríjemným popáleninám a znečisteniam okolia, vhodné je používať nerezový riad so sandwichovým dnom, lekvár sa vám nepripáli, má totiž tendenciu pripaľovať sa, k plneniu pohárov používajte lievik so širokým otvorom dole - o priemere asi 5 cm, vyhnete sa tak zababraniu pohárov a okolia lepkavou hmotou, je výhodnejšie používať zaváraninové poháre so závitmi s rovnakými viečkami, je to šikovnejšie ako poháre bez závitov /Omnia/, lebo lekvár je naozaj veľmi horúci a dobré je plniť do menších pohárov, ktoré po otvorení rýchlo spotrebujete. Tento lekvár výborne použijete do zákuskov, k plneniu pečených buchiet, môžete ním natierať palacinky alebo natierať na chlieb, využijete výborne v studenej i teplej kuchyni, v jedlách na sladko i na slano, na marinády na mäso, atd.