Zapekané cuketové kolieska so syrom s čiapočkou zo cherry paradajky
Ingrediencie
- 250 g mladá cuketa
- 100 g strapcové cherry paradajky
- 100 g na jemno nastrúhaný syr Ementál
- soľ podľa chuti
- 3 polievkové lyžice olivového oleja
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 malý zväzok čerstvo posekanej petržlenovej vňate
- 300 g nových zemiakov
- 30 g čerstvého masla
- osolená voda na varenie zemiakov podľa potreby
- /rozpis je pre 2 osoby/
Inštrukcie
-
Cuketu umyjeme, odkrojíme konce a neošúpanú ju pokrájame na kolieska o hrúbke asi 3 - 4 mm, prepláchneme studenou vodou a necháme odkvapkať z vody na cedníku.
-
Zatiaľ pokrájame umyté strapcové cherry paradajky na polovičky, tie budú tvoriť klobúčik na cuketových kolieskach, môžete použiť aj iné paradajky, nastrúhame syr ementál na jemno. Do misky prelisujeme strúčiky cesnaku a premiešame s olejom.
-
Vytrieme pekáčik jemne olejom pomocou štetca - mašľovačky, rozložíme na olej osolené kolieska cukety, ktoré mašľovačkou potrieme zmesou oleja s cesnakom, povrch koliesok posypeme hromádkami nastrúhaného ementálu, na syr položíme na polovicu prekrojené strapcové cherry paradajky.
-
Vložíme pekáčik do rúry vyhriatej na 200 stupňov C, pečieme 20 minút, kým sa syr nezapečie a mierne nerozpustí, zatiaľ sa uvaria i nové zemiaky
-
Podávame horúce s uvarenými novými zemiakmi, preliatymi rozpusteným maslom a posypanými petržlenovou vňaťou, ktorou posypeme aj klobúčiky z paradajok, určite by bola skvelá aj čerstvá bazalka.
Poznámky k receptu
Je to výborná rýchla večera či obed, ale aj skvelé teplé predjedlo alebo teplá slaná chuťovka s čerstvým pečivom i výborné pohostenie k vínku.