Jarná zeleninová polievka
Svieže farby jarnej zeleniny, Zeleninový vývar, polievka na dietu.
Ingrediencie
- 3 litrový hrniec
- 3 ks nového korenia celého
- 5 ks čierneho korenia celé
- 3-4 mrkvy
- zeleninový bujón
- 2 petržleny koreň
- 2-3 nové zemiaky
- 1 plátok červenej papriky
- veľká hrsť lúpaného hrášku alebo mrazeného
- petržlenová vňať
- pažítka alebo jarná cibuľka
- Na halušky:
- 2 vajíčka
- cca 7-8 PL hrubej múky
- štipka soli
- 1,5 čl soli
- sliepka
- 15 dcl vody
- soľ
- cibuľa
- 40 g masti
- 60 g mrkvy
- 60 g zeler
- 100 g karfiol
- 50 g hrach
- mleté čierne korenie
- petržlenová vňať
Inštrukcie
-
Do 3 litrového hrnca dáme variť vodu a ešte do studenej vody dáme na kolieska nakrájanú mrkvu, celý petržlen (varený petržlen skoro nik nemá rád, ale chuť dodá veľmi dobrú. Po uvarení môžete z polievky vybrať) a osolíme.
-
Vodu necháme zovrieť a povaríme asi 5 minút. Pridáme bujón, nakrájané nové zemiaky a varíme 10 minút.
-
Pridáme hrášok, papriku, petržlenovú vňať. Povaríme asi 5 minút na miernom plameni a nahádžeme halušky.
-
Pred nahádzaním halušiek môžeme vybrať petržlen a papriku (aj vňať), ktoré už odovzdali svoje chute do polievky.
-
Polievku necháme aspoň 20-30 minút "odpočinúť", nech sa spoja chute (ak je málo slaná, môžete dosoliť).
-
Pri servírovaní posypať čerstvou pažítkou, alebo jarnou cibuľkou. Dobrú chuť
-
Zeleninovo slepačia polievka - často nahradí aj lekára
-
Sliepku umyjeme, očistíme a dáme variť. Zatiaľ si nakrájame zeleninu. Po hodine varenia k sliepke pridáme zeleninu, očistenú cibuľu, osolíme, okoreníme a varíme domäkka. Uvarenú polievku precedíme, sliepku oberieme od mäsa a mäso i zeleninu vložíme späť do polievky.