Novoročná sladko - kyslá šošovicová polievka s údenou klobásou
U nás je tradíciou Novoročná polievka zo šošovice , spája sa s predstavou, že v Novom roku budeme mať veľa peňazí, koľko je šošovice v polievke, ale ide hlavne o výbornú chuť 🙂
Ingrediencie
- 400 gramov veľkozrnnej šošovice
- 200 gramov pikantnej madarskej klobásy
- 1 stredne veľká cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 bobkové listy
- 6 guľôčok celého čierneho korenia
- 3 guľôčky celého nového korenia
- 2 lyžice hladkej múky
- 250 ml 33% - tnej sladkej smotany Rajo
- vývar z varenia údeného mäsa podľa potreby
- cukor kryštál podľa chuti
- ocot alebo citrónová šťava podľa chuti
Inštrukcie
-
Šošovicu deň pred prípravou namočíme do studenej vody na 12 hodín.
-
Vodu z namočenia zlejeme, zalejeme čerstvou studenou vodou, privedieme do varu a vodu opäť zlejeme, aby sme zbavili polievku nadýmavých látok.
-
Šošovicu zalejeme vývarom z varenia údeného mäsa, nesolíme, lebo vývar je už dosť slaný, pridáme bobkový list, celé čierne a celé nové korenie, pikantnú madarskú údenú klobásu pokrájanú na kolieska, očistenú cibuľu a cesnak, varíme takmer do mäkka.
-
Pridáme zátrepku zo sladkej smotany a hladkej múky, povaríme ešte 15 minút všetko spolu, vypneme plameň, necháme chvíľu odstáť.
-
Na záver chuť doladíme na príjemne sladko - kyslú pridaním kryštálového cukru a octu.
-
Servírujeme horúce s čerstvo upečeným domácim chlebom alebo pečivom. Dobrú chuť prajem a všetko NAJ v Novom roku 2017 🙂