Go Back
Vytlačiť

Novoročná sladko - kyslá šošovicová polievka s údenou klobásou

U nás je tradíciou Novoročná polievka zo šošovice , spája sa s predstavou, že v Novom roku budeme mať veľa peňazí, koľko je šošovice v polievke, ale ide hlavne o výbornú chuť :-)

Ingrediencie

  • 400 gramov veľkozrnnej šošovice
  • 200 gramov pikantnej madarskej klobásy
  • 1 stredne veľká cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 bobkové listy
  • 6 guľôčok celého čierneho korenia
  • 3 guľôčky celého nového korenia
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 250 ml 33% - tnej sladkej smotany Rajo
  • vývar z varenia údeného mäsa podľa potreby
  • cukor kryštál podľa chuti
  • ocot alebo citrónová šťava podľa chuti

Inštrukcie

  1. Šošovicu deň pred prípravou namočíme do studenej vody na 12 hodín.
  2. Vodu z namočenia zlejeme, zalejeme čerstvou studenou vodou, privedieme do varu a vodu opäť zlejeme, aby sme zbavili polievku nadýmavých látok.
  3. Šošovicu zalejeme vývarom z varenia údeného mäsa, nesolíme, lebo vývar je už dosť slaný, pridáme bobkový list, celé čierne a celé nové korenie, pikantnú madarskú údenú klobásu pokrájanú na kolieska, očistenú cibuľu a cesnak, varíme takmer do mäkka.
  4. Pridáme zátrepku zo sladkej smotany a hladkej múky, povaríme ešte 15 minút všetko spolu, vypneme plameň, necháme chvíľu odstáť.
  5. Na záver chuť doladíme na príjemne sladko - kyslú pridaním kryštálového cukru a octu.
  6. Servírujeme horúce s čerstvo upečeným domácim chlebom alebo pečivom. Dobrú chuť prajem a všetko NAJ v Novom roku 2017 :-)