Sugo di pomodoro od Nick Stellino - základná talianska paradajková omáčka
Recept na základnú mimoriadne chutnú taliansku rajčatovú omáčku s čerstvou bazalkou bez zahusťovania múkou od šéfkuchára Nick Stellino, má mnohoraké využitie.
Ingrediencie
  • 3 konzervy lúpaných krájaných paradajok
  • 500 ml na jemno pokrájanej cibule - merané objemovo
  • 6 veľkých strúčikov cesnaku
  • 1 a 1/2 čajovej lyžičky na jemno pokrájaných chilli papričiek alebo chilli vločiek
  • 8 polievkových lyžíc olivového oleja
  • 1/2 polievkovej lyžice cukru kryštál - voliteľné nemusí byť
  • 1/2 čajovej lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia
  • 1/2 čajovej lyžičky sušeného oregána
  • 8 polievkových lyžíc na jemno pokrájanej čerstvej bazalky
Inštrukcie
  1. Pripravíme si konzervy krájaných lúpaných paradajok, obsah konzerv vylejeme do kuchynského cuttera a paradajky rozkutrujeme na kašu, nie však úplne na jemno, aby zostali malé rustikálne kúsky paradajok v paradajkovej omáčke.
  2. Odstrihneme pár vetvičiek čerstvej bazalky na záhrade, umyjeme, otrháme ich lístočky, ktoré stočíme ako cigáro a pokrájame na jemno.
  3. Očistíme cibuľu, pokrájame na jemno, očistíme cesnak, ponecháme ho v celku, chilli papričku pokrájame na jemno.
  4. Na rozohriatom olivovom oleji na miernom plameni orestujeme na jemno pokrájanú cibuľu, celé strúčiky cesnaku a pokrájané chilli , cibuľu až takmer do hneda - asi 15 minút, za častého miešania.
  5. Nebojte sa toho množstva cesnaku, jednak sa varí v celku a jednak dlhším varením stratí na ostrosti, bude mať jemnejšiu chuť. Prilejeme rozkutrované paradajky a varíme prikryté pokrievkou na miernom plameni.
  6. Asi 15 minút pred dokončením pridáme do paradajkovej omáčky oregáno, čerstvo mleté čierne korenie, ja som cukor nepridávala, kto chce, ten môže, pridáme pokrájanú čerstvú bazalku a necháme omáčku zredukovať na požadovanú hustotu.
  7. Celková doba dusenia trvá 30 - 40 minút, táto omáčka sa môže podávať ako omáčka k mäsovým guliam, k polpette a polpettone, k fašírkam, k plneným paprikám ako príloha alebo sa môže použiť ako základ na pizzu, spagetti a iné cestoviny, tiež ako základ k iným jedlám a aj samostatne je vynikajúca - má mnohoraké využitie.Kto ju chce mať zvlášť jemnú, môže ju podľa autora ešte rozmixovať hotovú na jemno, zmení sa síce jej krásna červená farba o niečo, avšak jej úžasná chuť zostane nezmenená.
  8. Autor ju odporúča skladovať maximálne 3 dni v chladničke, v mrazničke vydrží bezo zmeny v zásobe asi 1 mesiac.
  9. Podávala som túto skvelú omáčku výraznej chuti s vyprážanou fašírkou a s varenými zemiakmi, u nás sa veľmi rýchlo minula, tak nám chutila, len ja som si bláhovo myslela, že je jej veľa a dám aj zmraziť, ani do chladničky sa neušlo 🙂
  10. Táto omáčka sa nezahusťuje ničím, žiadnou múkou, zredukuje sa na požadovanú hustotu.
  11. Táto paradajková omáčka má výbornú pikantnú chuť a vrelo odporúčam vyskúšať talianske Sugo di pomodoro podľa talianskeho šéfkuchára pána Nick Stellino, ktorý sa narodil a vyrástol v Palerme na Sicílii Taliansku, od roku 1991 žije v Los Angeles v Kalifornii v USA, jeho doménou je rodinná kuchyňa, napísal viacero kuchárskych kníh, vedie obľúbenú TV show Cucina Amore a vlastnú reláciu Family Kitchen, tiež ako hosť KCTS , PBS pričlenila televízne stanice v Seattli vo Washingtone.
  12. 1/2 čajovej lyžičky soli