
Sugo di pomodoro od Nick Stellino - základná talianska paradajková omáčka
Recept na základnú mimoriadne chutnú taliansku rajčatovú omáčku s čerstvou bazalkou bez zahusťovania múkou od šéfkuchára Nick Stellino, má mnohoraké využitie.
Ingrediencie
- 3 konzervy lúpaných krájaných paradajok
- 500 ml na jemno pokrájanej cibule - merané objemovo
- 6 veľkých strúčikov cesnaku
- 1 a 1/2 čajovej lyžičky na jemno pokrájaných chilli papričiek alebo chilli vločiek
- 8 polievkových lyžíc olivového oleja
- 1/2 polievkovej lyžice cukru kryštál - voliteľné nemusí byť
- 1/2 čajovej lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia
- 1/2 čajovej lyžičky sušeného oregána
- 8 polievkových lyžíc na jemno pokrájanej čerstvej bazalky
Inštrukcie
-
Pripravíme si konzervy krájaných lúpaných paradajok, obsah konzerv vylejeme do kuchynského cuttera a paradajky rozkutrujeme na kašu, nie však úplne na jemno, aby zostali malé rustikálne kúsky paradajok v paradajkovej omáčke.
-
Odstrihneme pár vetvičiek čerstvej bazalky na záhrade, umyjeme, otrháme ich lístočky, ktoré stočíme ako cigáro a pokrájame na jemno.
-
Očistíme cibuľu, pokrájame na jemno, očistíme cesnak, ponecháme ho v celku, chilli papričku pokrájame na jemno.
-
Na rozohriatom olivovom oleji na miernom plameni orestujeme na jemno pokrájanú cibuľu, celé strúčiky cesnaku a pokrájané chilli , cibuľu až takmer do hneda - asi 15 minút, za častého miešania.
-
Nebojte sa toho množstva cesnaku, jednak sa varí v celku a jednak dlhším varením stratí na ostrosti, bude mať jemnejšiu chuť. Prilejeme rozkutrované paradajky a varíme prikryté pokrievkou na miernom plameni.
-
Asi 15 minút pred dokončením pridáme do paradajkovej omáčky oregáno, čerstvo mleté čierne korenie, ja som cukor nepridávala, kto chce, ten môže, pridáme pokrájanú čerstvú bazalku a necháme omáčku zredukovať na požadovanú hustotu.
-
Celková doba dusenia trvá 30 - 40 minút, táto omáčka sa môže podávať ako omáčka k mäsovým guliam, k polpette a polpettone, k fašírkam, k plneným paprikám ako príloha alebo sa môže použiť ako základ na pizzu, spagetti a iné cestoviny, tiež ako základ k iným jedlám a aj samostatne je vynikajúca - má mnohoraké využitie.Kto ju chce mať zvlášť jemnú, môže ju podľa autora ešte rozmixovať hotovú na jemno, zmení sa síce jej krásna červená farba o niečo, avšak jej úžasná chuť zostane nezmenená.
-
Autor ju odporúča skladovať maximálne 3 dni v chladničke, v mrazničke vydrží bezo zmeny v zásobe asi 1 mesiac.
-
Podávala som túto skvelú omáčku výraznej chuti s vyprážanou fašírkou a s varenými zemiakmi, u nás sa veľmi rýchlo minula, tak nám chutila, len ja som si bláhovo myslela, že je jej veľa a dám aj zmraziť, ani do chladničky sa neušlo 🙂
-
Táto omáčka sa nezahusťuje ničím, žiadnou múkou, zredukuje sa na požadovanú hustotu.
-
Táto paradajková omáčka má výbornú pikantnú chuť a vrelo odporúčam vyskúšať talianske Sugo di pomodoro podľa talianskeho šéfkuchára pána Nick Stellino, ktorý sa narodil a vyrástol v Palerme na Sicílii Taliansku, od roku 1991 žije v Los Angeles v Kalifornii v USA, jeho doménou je rodinná kuchyňa, napísal viacero kuchárskych kníh, vedie obľúbenú TV show Cucina Amore a vlastnú reláciu Family Kitchen, tiež ako hosť KCTS , PBS pričlenila televízne stanice v Seattli vo Washingtone.
-
1/2 čajovej lyžičky soli