Vaječný likér
Vaječný likér vanilkový, karamelový, čokoládový alebo taký, čo je bez alkoholu pre Vaše detičky na oslavu
Ingrediencie
- 5 žĺtkov
- 5 kopcovitých PL práškového cukru
- 1 vanilkový cukor
- 1 Salko sladené kondenzované mlieko
- 4-5 dl rumu vodky
- do čokoládového:
- - 50 g horkej čokolády
- - 1 PL kakaa
- do likéra pre deti:
- 1 ks kondenzované mlieko nesladené napr. Tatra
Inštrukcie
-
Vanilkový likér:
-
Žĺtky s cukrami šľaháme do penista aspoň 15 minút - vytvorí sa skoro biela pena.
-
Potom postupne prilievame Salko. Miešame ďalších 5 minút, kým to nie je úplne hladké. Na záver za stáleho miešania prilejeme rum (ak by bol rum pre niekoho príliš aromatický, môže použiť vodku).
-
Ak je príliš husté, pridáme ešte alkohol. Vlejeme do fliaš, necháme deň-dva odstáť a môžeme ponúkať. Vďaka tomu, že obsahuje alkohol, sa vajcia, ktoré obsahuje, nepokazia.
-
Karamelový likér:
-
Postup je rovnaký ako pri vanilkovom likéri, len konzervu Salka (neotvorenú) necháme najprv povariť 2 hodiny ponorenú vo vode. Potom necháme vychladnúť a takto skaramelizované mlieko pridáme k vajciam s cukrom.
-
Čokoládový likér:
-
Postup je rovnaký ako pri vanilkovom likéri, len okrem Salka pridáme aj roztopenú čokoládu a kakao.
-
Vaječný likér pre deti:
-
Žĺtky s cukrami šľaháme NAD PAROU do penista aspoň 15 minút - vytvorí sa skoro biela pena. Potom postupne prilievame Salko. Miešame ďalších 5 minút, kým to nie je úplne hladké. Na záver za stáleho miešania prilejeme Tatra-mlieko. Ak by to bolo príliš husté, pridáme trvanlivé mlieko. Uchovávame v chladničke.