5 from 1 vote
4 poschodia neba
Až pri tejto torte som pochopil význam slovného spojenia nebíčko v papuľke. Možno nemám dosť skúseností s tortami, lebo som mäsožravec, ale prisahám, lepšiu tortu som ešte v živote nejedol.
Ingrediencie
  • Korpus 1 diel:
  • 2 x130g kakaových BEBE keksov
  • 30 g rozpusteného masla
  • 1 dl mlieka ja som použil polotučné
  • Korpus 2 diel:
  • 2 x130g svetlých BEBE keksov
  • 30 g rozpusteného masla
  • 1 dl mlieka ja som použil polotučné
  • Alebo si spravte alternatívny korpus a na ten horný zabudnite:
  • ----------------------------
  • 100 g strúhaných orechov môže byť mix: Para, arašid, vlašské, kešu
  • 100 g PH múky
  • 60 g kryštálový cukor
  • 125 g masla
  • ----------------------------
  • Tvarohová vrstva:
  • 250 g hrudkovitý tvaroh + 4PL kr. cukru
  • 1 sáčok vanilínového cukru 20g
  • 2 dl smotany na šľahanie + 1 PL cukru
  • 1 malý sáčok stužovača do šľahačky
  • Vanilková vrstva:
  • 7 dl mlieka
  • 2 sáčky vanilkového pudingu
  • 6 PL kr. cukru
  • 100 g masla + 2 PL cukru
  • Posledná vrstva:
  • 0,5 L smotany na šľahanie
  • 1 malý sáčok stužovača do šľahačky
  • 3 PL kr.cukru
  • Ozdobenie:
  • Horká čokoláda
  • škrabka na zemiaky
Inštrukcie
  1. Prvé poschodie nebíčka:
  2. Bebekeksy postrúhame na strúhanku, pridáme maslo. Maslo nám na prvý pohľad veľmi nepomôže, ale treba ho kvôli pečeniu. Pridáme 1 dl mlieka a vypracujeme cesto, ktoré bude mať konzistenciu plastelíny. Toto cesto natlačíme do okrúhlej formy na pečenie - ešte nepečieme.
  3. Zopakujeme s druhým dielom zo svetlých bebekeksov, a až teraz dáme na 10 minút do rozohriatej rúry na 200 stupňov. Upečieme si tak naraz jeden dvojfarebný korpus. Keď ho vyberieme z rúry, popicháme špáradlom, aby rýchlejšie vychladol. Necháme úplne vychaldnúť.
  4. Alebo si radšej spravte iný korpus a na ten horný zabudnite:
  5. ----------------------------
  6. orechy postrúhať, pridať ostatné ingrediencie, vypracovať cesto (drobivé), natlačiť na spodok tortovej formy a šup do rúry na 20 minút (180 stupňov) - necháme úplne vychladnúť.
  7. ----------------------------
  8. poschodie nebíčka:
  9. Tvaroh dôkladne vymiešame s 4 PL cukru a j sáčkom vanilkového cukru. Smotanu začneme šľahať aj s cukrom a po minúte šľahania pridáme stužovať. Pripravíme si šľahačku, ktorú potom jemne zamiešame do tvarohu a pridáme na vychladnutý korpus. ŠUP DO CHLADNIČKY
  10. poschodie nebíčka:
  11. Pripravíme hustejší puding s cukrom. 2 sáčky sú totiž na 1 liter mlieka, ale my máme len 7 dl, čiže bude hustejší. Puding dáme vychladiť. Najlepšie spolu s hrncom do studenej vody a zamiešať aspoň raz za dve-tri minútky. Ak treba, vymeňte vodu až kým nebude puding úplne studený. Maslo vymiešame s cukrom a ponorným mixérom dôkladne zamiešame do pudingu, ktorý následne dáme ako ďašie poschodie našej torty. ŠUP DO CHLADNIČKY
  12. poschodie nebíčka:
  13. Zo smotany a cukru pripravíme šľahačku. Po zhruba minúte šľahania (samozrejme, že strojom) pridáme stužovač a pripravíme šľahačku - pozor, neprešľahať na maslo :-). Pridáme ako poslenú vrstvu na našu tortu. Aby sme vytvori krásne minivlnky na povrchu, tak použijeme malú lyžičku a postupne prikladáme z vrchu a vyťahujeme vlnky zamrznuté v čase.
  14. Dozdobíme čokoládovými hoblinkami.
  15. Tento recept som našiel na jednej zahraničnej stránke a aj keď mám osobne radšej mäso, zaujal ma. Dal som si tú námahu a preložil som si ho a vyskúšal (moje fotky). Ja osobne fakt nepoznám lepšiu tortu a s touto by som kľudne išiel do "súboja" aj s profesionálnym cukrárom. Sused po ochutnaní sa ma spýtal, či som ju robil ja 🙂 Neviem, čo tým myslel, ale beriem to ako kompliment. 🙂 Nech sa vám podarí minimálne tak dobre, ako mne.