4 poschodia neba
Až pri tejto torte som pochopil význam slovného spojenia nebíčko v papuľke. Možno nemám dosť skúseností s tortami, lebo som mäsožravec, ale prisahám, lepšiu tortu som ešte v živote nejedol.
Ingrediencie
- Korpus 1 diel:
- 2 x130g kakaových BEBE keksov
- 30 g rozpusteného masla
- 1 dl mlieka ja som použil polotučné
- Korpus 2 diel:
- 2 x130g svetlých BEBE keksov
- 30 g rozpusteného masla
- 1 dl mlieka ja som použil polotučné
- Alebo si spravte alternatívny korpus a na ten horný zabudnite:
- ----------------------------
- 100 g strúhaných orechov môže byť mix: Para, arašid, vlašské, kešu
- 100 g PH múky
- 60 g kryštálový cukor
- 125 g masla
- ----------------------------
- Tvarohová vrstva:
- 250 g hrudkovitý tvaroh + 4PL kr. cukru
- 1 sáčok vanilínového cukru 20g
- 2 dl smotany na šľahanie + 1 PL cukru
- 1 malý sáčok stužovača do šľahačky
- Vanilková vrstva:
- 7 dl mlieka
- 2 sáčky vanilkového pudingu
- 6 PL kr. cukru
- 100 g masla + 2 PL cukru
- Posledná vrstva:
- 0,5 L smotany na šľahanie
- 1 malý sáčok stužovača do šľahačky
- 3 PL kr.cukru
- Ozdobenie:
- Horká čokoláda
- škrabka na zemiaky
Inštrukcie
-
Prvé poschodie nebíčka:
-
Bebekeksy postrúhame na strúhanku, pridáme maslo. Maslo nám na prvý pohľad veľmi nepomôže, ale treba ho kvôli pečeniu. Pridáme 1 dl mlieka a vypracujeme cesto, ktoré bude mať konzistenciu plastelíny. Toto cesto natlačíme do okrúhlej formy na pečenie - ešte nepečieme.
-
Zopakujeme s druhým dielom zo svetlých bebekeksov, a až teraz dáme na 10 minút do rozohriatej rúry na 200 stupňov. Upečieme si tak naraz jeden dvojfarebný korpus. Keď ho vyberieme z rúry, popicháme špáradlom, aby rýchlejšie vychladol. Necháme úplne vychaldnúť.
-
Alebo si radšej spravte iný korpus a na ten horný zabudnite:
-
----------------------------
-
orechy postrúhať, pridať ostatné ingrediencie, vypracovať cesto (drobivé), natlačiť na spodok tortovej formy a šup do rúry na 20 minút (180 stupňov) - necháme úplne vychladnúť.
-
----------------------------
-
poschodie nebíčka:
-
Tvaroh dôkladne vymiešame s 4 PL cukru a j sáčkom vanilkového cukru. Smotanu začneme šľahať aj s cukrom a po minúte šľahania pridáme stužovať. Pripravíme si šľahačku, ktorú potom jemne zamiešame do tvarohu a pridáme na vychladnutý korpus. ŠUP DO CHLADNIČKY
-
poschodie nebíčka:
-
Pripravíme hustejší puding s cukrom. 2 sáčky sú totiž na 1 liter mlieka, ale my máme len 7 dl, čiže bude hustejší. Puding dáme vychladiť. Najlepšie spolu s hrncom do studenej vody a zamiešať aspoň raz za dve-tri minútky. Ak treba, vymeňte vodu až kým nebude puding úplne studený. Maslo vymiešame s cukrom a ponorným mixérom dôkladne zamiešame do pudingu, ktorý následne dáme ako ďašie poschodie našej torty. ŠUP DO CHLADNIČKY
-
poschodie nebíčka:
-
Zo smotany a cukru pripravíme šľahačku. Po zhruba minúte šľahania (samozrejme, že strojom) pridáme stužovač a pripravíme šľahačku - pozor, neprešľahať na maslo :-). Pridáme ako poslenú vrstvu na našu tortu. Aby sme vytvori krásne minivlnky na povrchu, tak použijeme malú lyžičku a postupne prikladáme z vrchu a vyťahujeme vlnky zamrznuté v čase.
-
Dozdobíme čokoládovými hoblinkami.
-
Tento recept som našiel na jednej zahraničnej stránke a aj keď mám osobne radšej mäso, zaujal ma. Dal som si tú námahu a preložil som si ho a vyskúšal (moje fotky). Ja osobne fakt nepoznám lepšiu tortu a s touto by som kľudne išiel do "súboja" aj s profesionálnym cukrárom. Sused po ochutnaní sa ma spýtal, či som ju robil ja 🙂 Neviem, čo tým myslel, ale beriem to ako kompliment. 🙂 Nech sa vám podarí minimálne tak dobre, ako mne.
Dort je skvělý, opravdové schody do nebe. Lahodná chuť.
Ještě jsem vložila mezi vrstvy vychlazený pevnější plát rozvařených jahod s cukrem se želatinou. Dokonalost!
Díky za inspiraci.
korpusy peču zvlášt (tzn. dvoubarne BEBE nechat vychladnou a znovu vezmu formu , dám ořechové těsto a upeču ořechové , pak oba korpusy spojím, nebo peču BEBE dvoubarevné, vychladnout, na to přidám těsto ořechové a zase to celé peču.
upečená dvojvrstva s BEBE se upeče a vychladí, druhé těsto s ořechy se dá na upečené BEBE a zase se peče, nebo se ořechové zvlášť upeče a pak obě upečená dají na sebe?
To orechové sa pečie zvlášť a potom sa to dá na seba či ako?
Výborné!