Dukátové buchtičky
Priznávam, je jednoduchšie si ich kúpiť v obchode. Ale ak máte radi skutočnú stravu a chémiu ponechávate chemikom, spravíte si ich doma sami
Ingrediencie
  • CESTO:
  • 500 g polohrubej múky
  • 200 ml vlažného až teplého mlieka
  • 100 ml vlažnej až teplej vody
  • 100 ml oleja
  • 1 vajíčko
  • štipka soli
  • 1 PL cukru
  • 1/2 droždia polovička z 42g kocky
  • KRÉM:
  • Vanilkový puding klasický na 500ml mlieka
  • 700 ml mlieka
  • 2 x vanilkový cukor.
Inštrukcie
  1. CESTO: Máte domácu pekáreň na chleba ?
  2. ÁNO:
  3. Najjednoduchšie je to celé dať do domácej pekárničky a zvoliť program KYSNUTÉ CESTO. hotové samo za 1,5 hod. Ešte predtým ale odporúčam droždie vymiešať aj s cukrom na takú drolivú zmes s múkou (stačí 100g múky). Až potom to celé nasypať do pekárničky s programom KYSNUTÉ CESTO (finta od profesionálneho pekára)
  4. NIE:
  5. droždie, cukor a 100g múky vypracujeme prstami do takej mrveničky, pridáme vlažné až teplé mlieko s vodou a necháme vo väčšej miske podkysnúť (25-30 minút). Teplota mlieka s vodou je vtedy dobrá, keď prstom cítime mierne teplo, ale nie veľmi veľa (teplota okolo 38 stupňov) Následne pridáme zvyšnú múku a ostatné ingrediencie, vypracovať vláčne cesto a znova nechať podkysnúť 30-40 minút.
  6. POKRAČUJEME.
  7. Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku asi 1 cm a vykrajujeme kruhy s niečim vhodným (zhruba 4-5 cm priemer). V rukách z nich spravíme veľa guličiek, ktoré dobre ponatierame olejovým štetcom. Najlepší je slnečnicový, v krajnom prípade olivový (ale neodporúčam) no a ak chcete motorový, tak len ten minerálny ;-).
  8. Poukladajte ich na vymastený pomúčený plech, tak, aby medzi nimi boli medzery tak 0,5 cm - 0,7 cm a prikryté nechajte podksnúť tak ešte 25-30 minút. Následne upečte pri teplote 180 stupňov zhruba 20 minút. Nenechajte ich zavarbiť sa do červena - budú suché, radšej len žltohnedé - budú mäkšie.
  9. Po vytiahnutí z rúry ich prikryjeme vlhkou utierkou.
  10. Zalejeme pudingom pripraveným z väčšieho množstva mlieka (plus cukor), ako je štandart (čiže zo 7 deci).