Dukátové buchtičky
Priznávam, je jednoduchšie si ich kúpiť v obchode. Ale ak máte radi skutočnú stravu a chémiu ponechávate chemikom, spravíte si ich doma sami
Ingrediencie
- CESTO:
- 500 g polohrubej múky
- 200 ml vlažného až teplého mlieka
- 100 ml vlažnej až teplej vody
- 100 ml oleja
- 1 vajíčko
- štipka soli
- 1 PL cukru
- 1/2 droždia polovička z 42g kocky
- KRÉM:
- Vanilkový puding klasický na 500ml mlieka
- 700 ml mlieka
- 2 x vanilkový cukor.
Inštrukcie
-
CESTO: Máte domácu pekáreň na chleba ?
-
ÁNO:
-
Najjednoduchšie je to celé dať do domácej pekárničky a zvoliť program KYSNUTÉ CESTO. hotové samo za 1,5 hod. Ešte predtým ale odporúčam droždie vymiešať aj s cukrom na takú drolivú zmes s múkou (stačí 100g múky). Až potom to celé nasypať do pekárničky s programom KYSNUTÉ CESTO (finta od profesionálneho pekára)
-
NIE:
-
droždie, cukor a 100g múky vypracujeme prstami do takej mrveničky, pridáme vlažné až teplé mlieko s vodou a necháme vo väčšej miske podkysnúť (25-30 minút). Teplota mlieka s vodou je vtedy dobrá, keď prstom cítime mierne teplo, ale nie veľmi veľa (teplota okolo 38 stupňov) Následne pridáme zvyšnú múku a ostatné ingrediencie, vypracovať vláčne cesto a znova nechať podkysnúť 30-40 minút.
-
POKRAČUJEME.
-
Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku asi 1 cm a vykrajujeme kruhy s niečim vhodným (zhruba 4-5 cm priemer). V rukách z nich spravíme veľa guličiek, ktoré dobre ponatierame olejovým štetcom. Najlepší je slnečnicový, v krajnom prípade olivový (ale neodporúčam) no a ak chcete motorový, tak len ten minerálny ;-).
-
Poukladajte ich na vymastený pomúčený plech, tak, aby medzi nimi boli medzery tak 0,5 cm - 0,7 cm a prikryté nechajte podksnúť tak ešte 25-30 minút. Následne upečte pri teplote 180 stupňov zhruba 20 minút. Nenechajte ich zavarbiť sa do červena - budú suché, radšej len žltohnedé - budú mäkšie.
-
Po vytiahnutí z rúry ich prikryjeme vlhkou utierkou.
-
Zalejeme pudingom pripraveným z väčšieho množstva mlieka (plus cukor), ako je štandart (čiže zo 7 deci).