Crème brûlée (Creme brulee)
Francúzska špecialita, ktorú poznajú aj pod názvom Crema Catalana alebo Crema de Sant Josep.
Ingrediencie
  • 4 žĺtka
  • 500 ml šľahačkovej smotany 33%
  • 75 g kryštálový cukru
  • 1 celú škoricu
Inštrukcie
  1. Do hrnca si dáme variť smotanu, cukor a škoricu. Necháme to povrieť cca 5minút a odstavíme...
  2. Odstavený hrniec zakryjeme fóliou alebo alobalom a necháme odstavené chladnúť, kým teplota nie je 35-40°C...(čiže je to teplé ale nie horúce). Metličkou poctivo zašľaháme žĺtka.
  3. Takto pripravené nalejeme do zapekacích misiek a dáme do hlbšieho plechu.
  4. Plech naplníme vodou rovnakej teploty, ako máme misky a to tak, aby misky boli ponorené do 3/4 (nesmie sa do misky dostat voda).
  5. Pečieme na 140°C cca 45minút (To, že je Crème brûlée hotové zistíme to tak, že ak pohneme miskou, má pudingovú konzistenciu. Nesmie byť tekuté ale v strede môže byť trasľavé.
  6. Vyberieme von a necháme chladnúť vo vodnom kúpeli. Ak je voda už studená vyberieme misky a dáme do chladničky na 2hodiny, aby zatuhlo.
  7. Až tesne pred podávaním vyberieme, poprášime kryštáľovým cukrom, potočíme miskou, aby sa cukor rozprestrel a flambovacou pištoľou opálime cukor na karamel. Ak by sme spravili karamel a dali naspäť do chladničky nasal by vlhkosť a nebol by chrumkavý.
  8. Správne podávané Crème brûlée musí byť na povrchu teplé, až horúce a zvyšok dobre vychladený a studený. Na stole by nemal chýbať 19.3 (na Jozefa)