Crème brûlée (Creme brulee)
Francúzska špecialita, ktorú poznajú aj pod názvom Crema Catalana alebo Crema de Sant Josep.
Ingrediencie
- 4 žĺtka
- 500 ml šľahačkovej smotany 33%
- 75 g kryštálový cukru
- 1 celú škoricu
Inštrukcie
-
Do hrnca si dáme variť smotanu, cukor a škoricu. Necháme to povrieť cca 5minút a odstavíme...
-
Odstavený hrniec zakryjeme fóliou alebo alobalom a necháme odstavené chladnúť, kým teplota nie je 35-40°C...(čiže je to teplé ale nie horúce). Metličkou poctivo zašľaháme žĺtka.
-
Takto pripravené nalejeme do zapekacích misiek a dáme do hlbšieho plechu.
-
Plech naplníme vodou rovnakej teploty, ako máme misky a to tak, aby misky boli ponorené do 3/4 (nesmie sa do misky dostat voda).
-
Pečieme na 140°C cca 45minút (To, že je Crème brûlée hotové zistíme to tak, že ak pohneme miskou, má pudingovú konzistenciu. Nesmie byť tekuté ale v strede môže byť trasľavé.
-
Vyberieme von a necháme chladnúť vo vodnom kúpeli. Ak je voda už studená vyberieme misky a dáme do chladničky na 2hodiny, aby zatuhlo.
-
Až tesne pred podávaním vyberieme, poprášime kryštáľovým cukrom, potočíme miskou, aby sa cukor rozprestrel a flambovacou pištoľou opálime cukor na karamel. Ak by sme spravili karamel a dali naspäť do chladničky nasal by vlhkosť a nebol by chrumkavý.
-
Správne podávané Crème brûlée musí byť na povrchu teplé, až horúce a zvyšok dobre vychladený a studený. Na stole by nemal chýbať 19.3 (na Jozefa)