Medovníčky stále mäkké
Vianočné medovníčky budú mäkké od začiatku. Nesmiete ich ale spáliť - to už nezmäknú ani Chuckovi Norrisovi 🙂
Ingrediencie
  • 750 g hladká múka
  • 350 g práškový cukor
  • 4 ks vajce
  • 125 g palmarin
  • 5 PL med
  • 1 KL sóda bikarbóna
  • 1 ks korenie na perníčky nie perníkové korenie
  • 1 ks vajce na potretie medovníčkov
Inštrukcie
  1. Múku, práškový cukor, sódu bikarbónu, korenie na perníčky preosejeme cez sitko.
  2. Všetky suroviny spolu zmiešame na hladké cesto a necháme aspoň 24 hodín v chladničke odstáť.
  3. Ja si cesto vždy večer vytiahnem a nechám ho, aby malo izbovú teplotu, potom si ho ešte dobre spracujem.
  4. Vyvaľkám cesto na 0,5 cm. Vykrojím ľubovoľnými formičkami uložím na plech s papierom a pečiem pri 180°C.
  5. Ihneď po vytiahnutí z rúry potriem rozšľahaným vajíčkom.
  6. Alebo ak chcete medovníčky ozdobovať bielkovou polevou, použijem na potretie žĺtok rozšľahaný s troškou vody, a bielok vyšľahám so 130 g práškového cukru (aspoň 3x preosiať) a trochu citrónovej šťavy.
  7. Medovníčky mám uložené v dóze a sú stále mäkké ako čerstvo upečené.