Lambada koláč
Chorvátsky Lambada koláč má viacero variant (aspon teda na Slovensku). Toto je verzia prebratá priamo z chorvátska pripravená z našich surovín.
Ingrediencie
  • Piškóta:
  • 4 vajcia
  • 100 g cukru
  • 100 g PH múka
  • 1 x prášok do pečiva
  • 1 x vanilkový cukor
  • 180 stupňov - 12-15 minút.
  • Pomarančová vrstva:
  • 1 l pomarančový džus
  • 200 g cukru
  • 3 x vanilkový puding alebo zlatý klas
  • Druhá vrstva keksíková
  • Bebe keksy
  • alebo Indiana kekesy
  • alebo Marína keksy
  • alebo iné čajové keksy alebo perníkový plát
  • Biela vrstva:
  • 0,5 l mlieka
  • 70 g gustin maizena, škrob
  • 150 g cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 200 ml smotany na šľahanie
  • Čokoládová vrstva:
  • 2 x 100g horká čokoláda Amazonas z LIDL je super
  • 100 ml smotany na šľahanie alebo 200, ak chceme polotekutú
Inštrukcie
  1. Piškóta:
  2. Mohol by som napísať, že z uvedených surovín spravíme piškótu a niekomu by to aj stačilo, komu nie, nech číta ďalej ako sa robí dokonalá piškóta.
  3. Z bielkov a polovičky cukru vyšľaháme tuhý sneh.
  4. Zo žĺtkov a druhej polovice cukru vyšľaháme hustý svetlý krém. Zoberte si na to väčšiu misku - tuto to budeme celé kompletizovať. Do múky pridáme prášok do pečiva.
  5. K vymiešaným žĺtkam pridáme vymiešané bielka (nemusíme veľmi miešať zatiaľ).
  6. Pridáme vanilkový cukor, múku (máme v nej už prášok do pečiva) a celé to metličkou zamiešame do jednoliatej hmoty.
  7. Do formy dáme papier na pečenie, vylejeme pripravené cesto na piškótu a pečieme pri teplote 180 stupňov takých 12-15 minút. Cesto pekne ostrým nožom oddelíme od krajov a vyklopíme ho.
  8. Papier na pečenie je na ňom prilepený, ale to nevadí. Rukou ho navlhčíme a necháme 2 minúty trošku nasiaknuť vlhkosť a potom pekne papier stiahneme. Necháme vychladnúť.
  9. Pomarančová vrstva:
  10. Do kastróla vylejeme džús, pridáme cukor, puding (alebo zlatý klas) a uvaríme. Vylejeme na vychladnutú piškótu. Ihneď pokračujeme - nenechávame vychladnúť.
  11. Keksíková vrstva:
  12. Keksíky poukladáme. Ak máme medovníkový plát, je dobré ho narušiť (doškrabať nožom, ako mačacie škrabance - lepšie nasaje vlhkosť a pekne zmäkne. Pokračujeme ďalej.
  13. Cukor, vanilkový cukor a 300ml mlieka vymiešajte - dajte variť.
  14. Vo zvyšnom Zvyšné mlieku (200ml) zamiešajte gustin - tak, aby sa úplne rozpustil.
  15. Mlieko s cukrom už bude celkom zohriate, tak do neho vlejeme tento zvyšok a za stáleho miešania uvaríme hustý krém. Po uvarení krému ho necháme vychladnúť.
  16. Ideálne by bolo za stáleho miešania celý hrniec položiť do véľkého hrnca (alebo kuchynského drezu) so studenou vodou a miešať a miešať a miešať. Vodu 2-3 krát vymeniť, nech riadne chladí.
  17. Ľad do vody tiež pomôže. Keď nám krém vychladne, primiešame do neho vyšľahanú smotanu a metličkou zapracujeme do hustého zamatového krému.
  18. Pridáme na keksíkovú vrstvu a teraz dáme vychladnúť aspoň na dve hodiny.
  19. Čokoláda:
  20. čokoládu roztopíme nad parou a pomaly primiešame smotanu na šľahanie. Ak pridáte len 100 ml smotany, vrch bude tuhší, no ak pridáte viac smotany (200-150ml).
  21. Vrch ostane aj po nakrájaní polokrémový-polotekutý - ja to mám pri tomto koláči takto radšej. Nechajte znova vychladnúť aspon 2-3 hodiny.