Lambada koláč
Chorvátsky Lambada koláč má viacero variant (aspon teda na Slovensku). Toto je verzia prebratá priamo z chorvátska pripravená z našich surovín.
Ingrediencie
- Piškóta:
- 4 vajcia
- 100 g cukru
- 100 g PH múka
- 1 x prášok do pečiva
- 1 x vanilkový cukor
- 180 stupňov - 12-15 minút.
- Pomarančová vrstva:
- 1 l pomarančový džus
- 200 g cukru
- 3 x vanilkový puding alebo zlatý klas
- Druhá vrstva keksíková
- Bebe keksy
- alebo Indiana kekesy
- alebo Marína keksy
- alebo iné čajové keksy alebo perníkový plát
- Biela vrstva:
- 0,5 l mlieka
- 70 g gustin maizena, škrob
- 150 g cukru
- 1 vanilkový cukor
- 200 ml smotany na šľahanie
- Čokoládová vrstva:
- 2 x 100g horká čokoláda Amazonas z LIDL je super
- 100 ml smotany na šľahanie alebo 200, ak chceme polotekutú
Inštrukcie
-
Piškóta:
-
Mohol by som napísať, že z uvedených surovín spravíme piškótu a niekomu by to aj stačilo, komu nie, nech číta ďalej ako sa robí dokonalá piškóta.
-
Z bielkov a polovičky cukru vyšľaháme tuhý sneh.
-
Zo žĺtkov a druhej polovice cukru vyšľaháme hustý svetlý krém. Zoberte si na to väčšiu misku - tuto to budeme celé kompletizovať. Do múky pridáme prášok do pečiva.
-
K vymiešaným žĺtkam pridáme vymiešané bielka (nemusíme veľmi miešať zatiaľ).
-
Pridáme vanilkový cukor, múku (máme v nej už prášok do pečiva) a celé to metličkou zamiešame do jednoliatej hmoty.
-
Do formy dáme papier na pečenie, vylejeme pripravené cesto na piškótu a pečieme pri teplote 180 stupňov takých 12-15 minút. Cesto pekne ostrým nožom oddelíme od krajov a vyklopíme ho.
-
Papier na pečenie je na ňom prilepený, ale to nevadí. Rukou ho navlhčíme a necháme 2 minúty trošku nasiaknuť vlhkosť a potom pekne papier stiahneme. Necháme vychladnúť.
-
Pomarančová vrstva:
-
Do kastróla vylejeme džús, pridáme cukor, puding (alebo zlatý klas) a uvaríme. Vylejeme na vychladnutú piškótu. Ihneď pokračujeme - nenechávame vychladnúť.
-
Keksíková vrstva:
-
Keksíky poukladáme. Ak máme medovníkový plát, je dobré ho narušiť (doškrabať nožom, ako mačacie škrabance - lepšie nasaje vlhkosť a pekne zmäkne. Pokračujeme ďalej.
-
Cukor, vanilkový cukor a 300ml mlieka vymiešajte - dajte variť.
-
Vo zvyšnom Zvyšné mlieku (200ml) zamiešajte gustin - tak, aby sa úplne rozpustil.
-
Mlieko s cukrom už bude celkom zohriate, tak do neho vlejeme tento zvyšok a za stáleho miešania uvaríme hustý krém. Po uvarení krému ho necháme vychladnúť.
-
Ideálne by bolo za stáleho miešania celý hrniec položiť do véľkého hrnca (alebo kuchynského drezu) so studenou vodou a miešať a miešať a miešať. Vodu 2-3 krát vymeniť, nech riadne chladí.
-
Ľad do vody tiež pomôže. Keď nám krém vychladne, primiešame do neho vyšľahanú smotanu a metličkou zapracujeme do hustého zamatového krému.
-
Pridáme na keksíkovú vrstvu a teraz dáme vychladnúť aspoň na dve hodiny.
-
Čokoláda:
-
čokoládu roztopíme nad parou a pomaly primiešame smotanu na šľahanie. Ak pridáte len 100 ml smotany, vrch bude tuhší, no ak pridáte viac smotany (200-150ml).
-
Vrch ostane aj po nakrájaní polokrémový-polotekutý - ja to mám pri tomto koláči takto radšej. Nechajte znova vychladnúť aspon 2-3 hodiny.