Jesenná vášeň
Jaboklovo vanilkový koláčik s čokoládovým topom
Ingrediencie
  • Korpus:
  • 100 g PH múka
  • 4 vajíčka
  • 100 g kr. cukor
  • Jablkovo-vanilková vrstva:
  • 350 ml mlieka
  • 1 vanilkový puding
  • 1 struk vanilky LIDL, BILLA, ...
  • 2 PL kr. cukor 60g
  • 4 väčšie jablká
  • Čoko vrstva
  • 200 g horká čokoláda Amazonas z LIDL môže byť
  • 250 g smotana na šľahanie
  • 75 g kr. cukor
Inštrukcie
  1. Korpus (použitý plech cca 25*38 cm):
  2. Bielka s polovicou cukru vyšľaháme do hustého snehu. žĺtky vyšľaháme s druhou polkou cukru do svetlého krému. Pridáme k snehu, pridáme múku a stierkou (lízatkom) opatrne zamiešame.
  3. Zmes vyklopíme na papierom vyložený plech a pečieme pri teplote 180 stupňov Celzia po dobu 20 minút. Kým sa nám pečie, pripravíme si jablkovo vanilkovú vrstvu.
  4. Jablkovo-vanilková vrstva
  5. Očistíme si jablká, 2 nastrúhame na jemnejšom strúhadle, a dve na hrubšom. Dáme do hrnca, podlejeme polovocou mlieka, pridáme cukor, dužinu z vanilky a za stáleho miešanie privedieme do varu. Na miernom ohni povaríme 5 minút - necháme 15 minút vychladnúť.
  6. Medzitým sa dám dokončil korpus, vyberieme ho z rúry a necháme na stole - za chvíľu príde naň druhá vrstva. Vo zvyšnom zvyšnom mlieku vymiešame puding, pridáme do polovychladnutej jablkovej zmesi (áno, po tých 15 minútach), znova privedieme za stáleho miešania do varu.
  7. Keď nám zovrie, vylejeme celú zmes na korpus. a dáme vychladiť HODINU na balkón (ak nemáte balkón, poproste suseda, alebo skúste nejakú alternatívu).
  8. Čokoládová vrstva
  9. čokoládu rozpustíme nad parou, pridáme cukor a po troške postupne pridáme všetku smotanu. Smotana nám s čokoládou vytvorí krásny čokoládový krém, ktorý vylejeme na jablkovú vrstvu, rozotrieme stierkou a potrasieme, aby sa rovnomernejšie rozlial ten hustý čokoládový krém.
Poznámky k receptu

Zlepšovák 1: Pred podávaním môžete kvôli slávnostnejšiemu pocitu poprášiť kakaom a prizdobiť mätou, ale to už nie je povinné 🙂 Zlepšovák 2: Použitý vanilkový lusk zasypte cukrom, pekne Vám ho prevonia a spravíte si vlastný vanilkový cukor.