Jesenná vášeň
Jaboklovo vanilkový koláčik s čokoládovým topom
Ingrediencie
- Korpus:
- 100 g PH múka
- 4 vajíčka
- 100 g kr. cukor
- Jablkovo-vanilková vrstva:
- 350 ml mlieka
- 1 vanilkový puding
- 1 struk vanilky LIDL, BILLA, ...
- 2 PL kr. cukor 60g
- 4 väčšie jablká
- Čoko vrstva
- 200 g horká čokoláda Amazonas z LIDL môže byť
- 250 g smotana na šľahanie
- 75 g kr. cukor
Inštrukcie
-
Korpus (použitý plech cca 25*38 cm):
-
Bielka s polovicou cukru vyšľaháme do hustého snehu. žĺtky vyšľaháme s druhou polkou cukru do svetlého krému. Pridáme k snehu, pridáme múku a stierkou (lízatkom) opatrne zamiešame.
-
Zmes vyklopíme na papierom vyložený plech a pečieme pri teplote 180 stupňov Celzia po dobu 20 minút. Kým sa nám pečie, pripravíme si jablkovo vanilkovú vrstvu.
-
Jablkovo-vanilková vrstva
-
Očistíme si jablká, 2 nastrúhame na jemnejšom strúhadle, a dve na hrubšom. Dáme do hrnca, podlejeme polovocou mlieka, pridáme cukor, dužinu z vanilky a za stáleho miešanie privedieme do varu. Na miernom ohni povaríme 5 minút - necháme 15 minút vychladnúť.
-
Medzitým sa dám dokončil korpus, vyberieme ho z rúry a necháme na stole - za chvíľu príde naň druhá vrstva. Vo zvyšnom zvyšnom mlieku vymiešame puding, pridáme do polovychladnutej jablkovej zmesi (áno, po tých 15 minútach), znova privedieme za stáleho miešania do varu.
-
Keď nám zovrie, vylejeme celú zmes na korpus. a dáme vychladiť HODINU na balkón (ak nemáte balkón, poproste suseda, alebo skúste nejakú alternatívu).
-
Čokoládová vrstva
-
čokoládu rozpustíme nad parou, pridáme cukor a po troške postupne pridáme všetku smotanu. Smotana nám s čokoládou vytvorí krásny čokoládový krém, ktorý vylejeme na jablkovú vrstvu, rozotrieme stierkou a potrasieme, aby sa rovnomernejšie rozlial ten hustý čokoládový krém.
Poznámky k receptu
Zlepšovák 1: Pred podávaním môžete kvôli slávnostnejšiemu pocitu poprášiť kakaom a prizdobiť mätou, ale to už nie je povinné 🙂 Zlepšovák 2: Použitý vanilkový lusk zasypte cukrom, pekne Vám ho prevonia a spravíte si vlastný vanilkový cukor.