Madarské kysnuté tulipány
Ingrediencie
  • cesto: 25 g čerstvé droždie 1 lžička cukor kryštál
  • 150 ml vlažného mlieka 300 g múka hladká extra špeciál 00 1 ks vajce 50 g čerstvé maslo/hera 3 lyžice cukor kryštálový
  • náplň:
  • 3 lyžice cukor kryštál
  • 1 lyžička mletej škorice
  • podľa potreby:
  • cukor so škoricou na posypanie tulipánov rozpustené maslo na potretie tulipánov múka na podsypanie
Inštrukcie
  1. Do misy dáme preosiatu múku premiešanú s cukrom, pridáme zmäknuté plátky čerstvého masla a vajce.
  2. Vo vlažnom mlieku s cukrom necháme napučať čerstvé droždie - asi 15 minút.
  3. K múke pridáme vykysmutý kvások. Všetko spracujeme spolu na hladké mäkšie cesto, kým sa netvoria v ceste bubliny, cesto trošku lepí a necháme ho prikryté utierkou na teplom mieste vykysnúť na dvojnásobný objem - asi 1 hodinu. Zmiešame v miske mletú škoricu s cukrom na náplň.
  4. Na ľahko pomúčenej doske vytvarujeme z vykysnutého cesta valec, ktorý rozdelíme na približne 6 rovnakých častí.
  5. Z jednotlivých dielov spravíme bochníčky, ktoré necháme 15 minút ešte nakysnúť. Na dobre pomúčenej doske vyvaľkáme z každého bochníčka podlhovastý ovál o hrúbke asi 1 mm, ktorý potrieme rozpusteným maslom, pričom po obvode ponecháme asi 1 cm široký voľný okraj. Na maslo rozotrieme cukor so škoricou.
  6. Po dlhšej strane oválu cesto stočíme do malého závinu. Tento závin zvislo nakrojíme ostrým nožom na oboch koncoch, hore asi do 1/3 dlžky cesta a dole asi do 1/2-viny.
  7. Dolnú nakrojenú časť od stredu obojstranne na boku vytiahneme smerom nahor a hornú časť vytiahneme smerom von od stredu, čím vznikne tvar tulipánu. Tulipány uložíme na plech s pečiacim papierom, potrieme rozšľahaným vajcom a posypeme zvyšným cukrom so škoricou.
  8. Tulipány necháme ešte 15 minút nakysnúť a trúbu predohrejeme na 180 stupňov C. Pečieme 15 minút do zlato-hnedej farby a upečené tulipány necháme vychladnúť mriežke. Čas pečenia a teplotu si každý odsleduje každý sám podľa svojej trúby.
Poznámky k receptu

Tieto tulipány výborne chutia k dobrej kávičke, k horúcemu kakau alebo k horúcemu čaju, vhodné ako sladké raňajky, príprava vôbec nie je ťažká a tulipány sú veľmi pekným efektným a chutným sladkým kysnutým pečivom aj pre návštevy, vhodné i pre deti a na sviatočný stôl. Počas pečenia tulipánov sa nádherne rozvonia celý byt škoricou a umocní príjemný pocit domova. kávičke či ako sladké raňajky. Plnka môže byť kakaová, maková, nie však pudingová, lekvárová, tvarohová, aby pri pečení nevytiekla. Upečené tulipány sú pomerne veľké, kľudne pripravte menšie a budete mať dvojnásobný počet menších tulipánov.