
Kysnutý bryndzovník
Keď ho upečiete na grilovačku, určite sa minie ako prvý ... mám vyskúšané ... 🙂
Ingrediencie
- 300 g polohrubá múka
- 1 ks vajce
- asi 1-1 5 dl mlieko vlažné
- 0,5 lyžičky cukor do kvásku
- 15 g kvasnice
- 50 g maslo
- soľ
- plnka:
- 250 g uvarené zemiaky v šupke
- 250 g bryndza
- 1 kelimok kyslá smotana
- 1 ks vajce
- štipku soľ
- veľa kôpor nasekaný
- 1 ks cibuľa
Inštrukcie
-
Do múky pridáme vykysnutý kvások, vajce, roztopené vlažné maslo alebo olej, soľ a len toľko mlieka, aby cesto bolo dosť husté.
-
Necháme na teplom mieste vykysnúť. Každá gazdinka má ten svoj najsprávnejší recept na kysnuté cesto ... tak ho kľudne použite.
-
Uvarené zemiaky necháme vychladnúť, ošúpame a nstrúhame ich na jemnom strúhadle. Pridáme bryndzu, kyslú smotanu, vajce, soľ a vymiešame plnku.
-
Väčší plech dobre vymastíme palmarínom alebo iným tukom, vykysnuté cesto vyklopíme na plech a rukou poroztláčame po celom plechu. (tuk je podmienka, aby sa cesto dobre dalo rozťahovať a nevracalo sa späť ... keby sa plech vymastil olejom, cesto sa vracia ... šmýka sa späť).
-
Natrieme plnku a posypeme nakrájaným kôprom a cibuľou nakrájanou na koliečka.
-
Ak máte červenú cibuľu, použite ju, je to potom pekné aj farebne ... 🙂 Upečieme vo vyhriatej rúre.