Zemiakovo - maslové pagáče s jogurtom
Veľmi chutné pagáče zo zemiakov, masla a jogurtu, ktoré sú výbornou prílohou k polievkam na kyslo alebo samostatne ako vynikajúce pohostenie pre návštevy k vínu.
Ingrediencie
- 700 gramov hladkej múky extra špeciál 00
- 21 gramov čerstvého droždia
- 1 lyžička cukru kryštál
- 100 ml vlažného mlieka
- 3 lyžičky soli do múky
- 1 vajce
- 150 gramov uvarených zemiakov
- 200 ml hustého bieleho domáceho neochuteného jogurtu/hustej kyslej smotany
- 250 gramov čerstvého masla
- m úka na podsypanie podľa potreby
- 1 vajce na potretie pagáčov
- na posypanie:
- sezamové alebo ľanové semienka celá rasca ev. iné podľa chuti
Inštrukcie
-
Do misy robota dáme preosiatu múku a soľ, premiešame, do jamky v múke rozdrobíme čerstvé droždie, posypeme cukrom, zalejeme vlažným mliekom a necháme na teple vykysnúť kvások - asi 15 minút.
-
Zemiaky ošúpeme, pokrájame na kocky, uvaríme v osolenej vode do mäkka, scedíme a pretlačíme mačkadlom na zemiaky na jemno, necháme vychladnúť.
-
K vykysnutému kvásku pridáme vajce, pokrájané zmäknuté maslo, pretlačené zemiaky, domáci jogurt a pomocou miesiacich hákov vymiesime hladké nelepivé pružné mäkšie cesto, vytvarujeme cesto do bochníka, ktorého povrch posypeme múkou, prikryjeme čistou utierkou a necháme na teple vykysnúť do dvojnásobného objemu - asi 1 hodinu.
-
Vykysnuté cesto vyklopíme na jemne pomúčenú dosku, rozvaľkáme do obdĺžnika o hrúbke asi 2 cm, zvisle rozdelíme pomyselne na tri časti a preložíme tretinu cesta zvisle do stredu zľava doprava, cez druhú tretinu cesta a tretiu tretinu cesta preložíme zprava doľava tak, že budeme mať na sebe 3 vrstvy cesta, zložené cesto pootočíme o 90 stupňov, prikryjeme čistou utierkou a necháme kysnúť na teple 20 minút.
-
Po tomto čase cesto rozvaľkáme a celý postup zopakujeme, necháme kysnúť znovu 20 minút.
-
Podsypávame múkou len jemne podľa potreby, aby sa nezapracovalo zbytočne priveľa múky a pagáče neboli po upečení tvrdé, ale zostali mäkkučké.
-
Zase rozvaľkáme po 3.krát, zložíme ako bolo popísané, pootočíme o 90 stupňov a ešte preložíme na polovicu, prikryjeme čistou utierkou a necháme kysnúť posledných 20 minút.
-
Potom rozvaľkáme cesto do obdľžnika o hrúbke asi 1 cm, nie viac, lebo cesto ešte nakysne a aby sa počas pečenia nezosunuli.
-
Z cesta formičkou vykrojíme okrúhle pagáče, ktoré ešte nožom otáčavým pohybom proti ľavej dlani rovnomerne zaguľatíme aj z bokov, pagáče preložíme na plech vystlaný teflonovou foliou/pečiacim papierom, pagáče potrieme rozšľahaným vajcom na povrchu, môžeme ešte posypať celým kmínom, ľanovými alebo sezamovými semienkami, ja som ich nechala na hladko.
-
Rúru vopred vyhrejeme na 220 stupňov C, na spodok rúry dáme hrnček s vriacou vodou a na strednom rošte pečieme pagáče asi 20 minút, kým povrch bude krásne zlato - hnedý, čas pečenia je závislý od vašej rúry, treba odsledovať.
-
Upečené pagáče necháme vychladnúť na mriežke. Hotové pagáče servírujeme ako prílohu k sýtym polievkam na kyslo alebo ako samostatný II. chod, sú vynikajúcim pohostením k vínu pre návštevy.
Poznámky k receptu
Pagáče sú vdaka zemiakom mäkkučké, vláčne a ako čerstvé i na druhý deň, sú veľmi jemné a chutné vdaka maslu a jogurtu, s cestom sa výborne pracuje. Tieto pagáče môžu aj deti pre ich jemnú a vynikajúcu chuť, všetci tí, ktorí nemôžu z akejkoľvek príčiny oškvarkové pagáče, sú však výborné pre každého, vrelo odporúčam vyskúšať. Počet pagáčov z tohoto množstva závisí od veľkosti použitej formičky, ja som vykrajovala formičkou o priemere 4 cm a upiekla som 2 plechy po 40 kusov, spolu mi vyšlo 80 kusov vynikajúcich pagáčov.