
Talianske krémové šafránové rizotto
Krémové rizotto, ktoré môžu aj deti (bez likéru). Šafrán a dobrý syr je však nenahraditeľný.
Ingrediencie
- 20 + 50 gramov masla
- jednu cibuľu ale nemusí byť - deti nie vždy radi vidia cibuľku v jedle
- cca 125g ryže . najlepšia je ARBORIO, alebo CARNAROLI, ale kľudne použite, akú máte doma (guľatú
- cca 1 liter vriaceho vývaru najlepší kurací - ale aj bujón nahradí
- 1 sáčok šafránu - dá sa kúpiť pod značkou KOTANYI cca 0,12 gramu
- cca 50 gramov nastrúhaného syra PARMEZAN tvrdý ovčí, alebo lacnejšieho syra GRANA PADANO, alebo PECORINO . Môže byť aj vyzretá trojročná GOUDA, ale to už nebude talianske 🙂
Inštrukcie
-
Na troške masla (20g) osmahneme cibuľu a pridáme ryžu.
-
Ak nedávame cibuľu, rovno pridáme ryžu a trošku osmahneme.
-
Pozor, ryžu pred prípravou za žiadnych okolností NEOPLACHOVAŤ, lebo podstata talianskeho rizotta spočíva v tom, že sa LEPÍ a je krémové.
-
Akonáhle trošku osmahneme ryžu, podlejeme vriacim vývarom - ale len toľko, aby sa ryža celá ponorila - nemala by veľmi plávať (len trošku).
-
Pomaly miešame a necháme odpariť tú trošku vývaru, čo sme nechali navyše.
-
Keď sa vývar odparí, pridáme zase trošku naberačkou (vývar by mal stále pomaličky vrieť vedľa na sporáku).
-
Varíme, podlievame, varíme, podlievame, ..... Sem-tam ochutnáme.
-
Do malého hrnčeka (ja mám pohárik na presso) počas miešania a varenia vysypeme tú štipku šafránu zo sáčku a zalejeme troškou vývaru, nech sa pekne uvoľnia chute. Keď už sa nám zdá, že ryža je hotová a aj vývar sme minuli, pridáme maslo (50 gramov), necháme rozpustiť.
-
Primiešame šafrán a nastrúhaný syr a rizoto je hotové.
Poznámky k receptu
Moja dcéra má rada kukuricu Bonduelle a preto jej tam dávam aj túto kukuričku (ešte pred tým, ako na konci zamiešam maslo). Konzistencia rizota by mala byť taká, že sa mierne rozteká k okrajom taniera.