Talianske krémové šafránové rizotto
Krémové rizotto, ktoré môžu aj deti (bez likéru). Šafrán a dobrý syr je však nenahraditeľný.
Ingrediencie
  • 20 + 50 gramov masla
  • jednu cibuľu ale nemusí byť - deti nie vždy radi vidia cibuľku v jedle
  • cca 125g ryže . najlepšia je ARBORIO, alebo CARNAROLI, ale kľudne použite, akú máte doma (guľatú
  • cca 1 liter vriaceho vývaru najlepší kurací - ale aj bujón nahradí
  • 1 sáčok šafránu - dá sa kúpiť pod značkou KOTANYI cca 0,12 gramu
  • cca 50 gramov nastrúhaného syra PARMEZAN tvrdý ovčí, alebo lacnejšieho syra GRANA PADANO, alebo PECORINO . Môže byť aj vyzretá trojročná GOUDA, ale to už nebude talianske 🙂
Inštrukcie
  1. Na troške masla (20g) osmahneme cibuľu a pridáme ryžu.
  2. Ak nedávame cibuľu, rovno pridáme ryžu a trošku osmahneme.
  3. Pozor, ryžu pred prípravou za žiadnych okolností NEOPLACHOVAŤ, lebo podstata talianskeho rizotta spočíva v tom, že sa LEPÍ a je krémové.
  4. Akonáhle trošku osmahneme ryžu, podlejeme vriacim vývarom - ale len toľko, aby sa ryža celá ponorila - nemala by veľmi plávať (len trošku).
  5. Pomaly miešame a necháme odpariť tú trošku vývaru, čo sme nechali navyše.
  6. Keď sa vývar odparí, pridáme zase trošku naberačkou (vývar by mal stále pomaličky vrieť vedľa na sporáku).
  7. Varíme, podlievame, varíme, podlievame, ..... Sem-tam ochutnáme.
  8. Do malého hrnčeka (ja mám pohárik na presso) počas miešania a varenia vysypeme tú štipku šafránu zo sáčku a zalejeme troškou vývaru, nech sa pekne uvoľnia chute. Keď už sa nám zdá, že ryža je hotová a aj vývar sme minuli, pridáme maslo (50 gramov), necháme rozpustiť.
  9. Primiešame šafrán a nastrúhaný syr a rizoto je hotové.
Poznámky k receptu

Moja dcéra má rada kukuricu Bonduelle a preto jej tam dávam aj túto kukuričku (ešte pred tým, ako na konci zamiešam maslo). Konzistencia rizota by mala byť taká, že sa mierne rozteká k okrajom taniera.