Šúľance s makom
Šúľance s makom - obľúbené slovenské jedlo pre malých aj veľkých
Ingrediencie
  • 800 g zemiakov uvarených v šupke
  • 250 g hrubej múky
  • 1 vajce
  • soľ
  • 20 g masti alebo masla
  • 80 g mletý mak
  • 80 g práškový cukor
Inštrukcie
  1. Zemiaky ošúpeme a pretlačíme alebo pomelieme na mäsovom mlynčeku.
  2. Na dosku dáme múku, pridáme vajce, zemiaky, soľ a vypracujeme cesto.
  3. Z cesta odoberáme kúsky veľké asi ako vajce a tie rozšuľkáme na asi 1,5 cm hrubý valček. Valček pokrájame na asi 7 cm dlhé kúsky, ktoré ešte trošku na koncoch ušúľame.
  4. Vo veľkom hrnci necháme zovrieť vodu, vložíme tam šúľance a necháme variť, kým šúľance nevyplávajú nahor. Hneď ich vyberáme dierovanou naberačkou, lebo pri dlhšom varení by sa mohli rozvariť.
  5. Uvarené šúľance polejeme masťou a posypeme makom zmiešaným s cukrom.