
Šúľance s makom
Šúľance s makom - obľúbené slovenské jedlo pre malých aj veľkých
Ingrediencie
- 800 g zemiakov uvarených v šupke
- 250 g hrubej múky
- 1 vajce
- soľ
- 20 g masti alebo masla
- 80 g mletý mak
- 80 g práškový cukor
Inštrukcie
-
Zemiaky ošúpeme a pretlačíme alebo pomelieme na mäsovom mlynčeku.
-
Na dosku dáme múku, pridáme vajce, zemiaky, soľ a vypracujeme cesto.
-
Z cesta odoberáme kúsky veľké asi ako vajce a tie rozšuľkáme na asi 1,5 cm hrubý valček. Valček pokrájame na asi 7 cm dlhé kúsky, ktoré ešte trošku na koncoch ušúľame.
-
Vo veľkom hrnci necháme zovrieť vodu, vložíme tam šúľance a necháme variť, kým šúľance nevyplávajú nahor. Hneď ich vyberáme dierovanou naberačkou, lebo pri dlhšom varení by sa mohli rozvariť.
-
Uvarené šúľance polejeme masťou a posypeme makom zmiešaným s cukrom.